Робот с човешки рефлекси

Бъди най-интересния човек, когото познаваш

© Youtube
Димитър Димитров

Светът, който сме създали за себе си, изисква два крака, които да балансират тялото и да го придвижват из пространството и две ръце, които да са способни да работят с различни предмети. Наскоро състоялото се предизвикателство за роботи на DARPA, изглежда е въодушевило инженерите от Масачузетския технологичен институт. Най-новото творение се казва ХЕРМЕС (HERMES) – хуманоиден робот, управляван от човек в дистанционно контролиран екзоскелет. Голямата разлика е, че новият робот има вградени човешки рефлекси.

Един от участниците в проекта – Жоао Рамос (Joao Ramos) го описва като „опит за поставяне на човешки мозък в тяло на робот“. Целта на този сложен процес е да може човешкият оператор да стои на безопасно разстояние, докато роботът му извършва сложни операции в крайно опасни зони, например изключване на кранове в повредени ядрени реактори или разбиване на врати и стени в горяща сграда.

Роботът притежава две ръце с по три пръста на всяка ръка и е способен да извършва доста деликатни движения, като да налива кафе например, както ще видите отдолу.

Но най-голямата иновация не са ръцете, а сензорите. За да прилича повече на хората, роботът изпраща информацията от движенията си на човешкия оператор, който ги коригира, а след това роботът запаметява взетите назаем рефлекси.

Камерата, прикачена на главата на робота, изпраща видео в реално време и така операторът сякаш е на мястото на действието. Албърт Уанг (Albert Wang), друг участник в проекта, казва, че бъдещата версия на робота ще слее автономно движение с човешки разум. В този клон от роботиката зад действията на робота винаги ще стои намерение на човешко същество.

Popular Science

Грешка, групата не съществува! Проверете синтаксиса! (ID: 5)
Категории на статиите:
Иновации

Коментарите са затворени.

Мегавселена

С използването на този сайт вие се съгласявате със събирането на cookies. повече информация

Сайтът използва coocies, за да ви даде възможно най-доброто сърфиране. С влизането в него вие се съгласявате с използването им.

Затвори