Пет теории за секретната мисия на X-37B

Бъди най-интересния човек, когото познаваш

© U.S. Air Force photo/Michael Stonecypher
Антония Михайлова

Американски самолет кацна на базата на ВВС на САЩ „Ванденберг“ на 17 октомври след почти две години, прекарани на орбита. Какво се знае за полета на боинга и неговите първоначални цели?

Разбира се, целите, за които се използва Боинг X-37B, не се разгласяват, а официалната версия гласи, че самолетът ще се експлоатира преимуществено за доставки на товари на орбита.

Военни експерти, журналисти и политолози следователно сами анализират и се опитват да правят изводи за по-правдоподобни варианти за използването на орбиталния самолет.

Разузнаване. Макар че САЩ не могат да се оплачат от липса на спътници на орбита, мнозина смятат, че снабденият с високотехнологично мониторинг оборудване X-37B може да насочва своя взор в определени участъци от земното кълбо.

„X-37B има прототипна система за разузнаване, използвана за следене на региони от Близкия изток и други зони с потенциална опасност“, съобщава ExtremeTech.com.

Какво е преимуществото на използването за разузнаване на орбитален самолет, а не спътник? Самолетът може да премине в най-удобната позиция за наблюдение много по-бързо от спътника, смята експертът Марко Касерес, макар че за такива маневри ще бъдат необходими огромни запаси от гориво.

Космическа бомбардировка. Макар че програмата „Глобален удар“ на САЩ предвижда възможността за използване на летателни апарати за превоз и използване на неядрено оръжие по цели на противника, подобна теория се подлага на остра критика.

„Изменението на орбиталната плоскост на кораба изисква огромни енергийни разходи, затова използването на нещо подобно на X-37B в качеството на бомбардировач би предполагало изменение на орбитата на самолета за насочване към целта и следователно огромни горивни разходи“, смята професор Марк Луис, бивш главен научен съветник на ВВС на САЩ.

Създаване на смущения за чужди спътници. Идеята се основава на предположението, че понякога Пентагонът се ядосва на чужди спътници, а за не го нервират, може да се изведат от строя – с електромагнитно лъчение, или в пряк смисъл „отвличане“ (abduct – насилствено отстраняване, отвличане) от орбита.

Но теорията се разпада, когато се вземе под внимание фактът, че орбиталният самолет X-37B почти не се движи, а просто виси на орбита, докато за такава активност като извеждането от строя на чужди спътници се изисква маневриране.

Освен това „Пентагонът може лесно да бъде уличен в провеждането на такива операции, тъй като X-37B може да се проследи“, съобщава the Daily Beast.

Следене на китайската орбитална станция. Точно преди пускането на X-37B списание Spaceflight публикува статия, че орбиталният самолет на САЩ аха-аха ще стане устройство за следене на китайската Тянгун 1. По-късно експертът Джим Оберг разказва пред ВВС, че подобно нещо е невъзможно, тъй като двата апарата се намират на 90 градуса по екватора един от друг.

Разгръщане на разузнавателни спътници. Възможно е, вместо създаването на смущения за чуждите спътници, X-37B да извежда на орбита собствени. Мисията на проекта през 2011 се заключавала по-скоро именно в това – самолетът излизал на орбита, съгласувайки се с движението на спътниците, затова може да се предположи, че още тогава X-37B е отправял на орбита разузнавателни спътници.

В статия на New York Times няколко наблюдатели любители, следящи активността на проекта, отбелязали, че самолетът излитал и висвал над една и съща част от земното кълбо за 4 дни поред – поведение, типично за шпионските спътници.

Категории на статиите:
Загадки

Коментарите са затворени.

Мегавселена

С използването на този сайт вие се съгласявате със събирането на cookies. повече информация

Сайтът използва coocies, за да ви даде възможно най-доброто сърфиране. С влизането в него вие се съгласявате с използването им.

Затвори