Петте прогнози на Стивън Хокинг за бъдещето на човечеството

Бъди най-интересния човек, когото познаваш

Ивайло Красимиров

Физикът визионер Стивън Хокинг почина рано в сряда на 76-годишна възраст. Интелектуален лидер в изучаването на черни дупки, квантова механика и физическа космология, Хокинг е един от най-продаваните автори на обясняващи чудесата на Вселената творби.

От своя страна многобройните му изяви по телевизията, радиото и сцената ни оставиха архив от съвети и предсказания за бъдещето. Хокинг беше страстен защитник на човечеството, за което предсказа, че ще се изправи пред редица предизвикателства през идните години.

Ето пет от неговите базисни пророчества за бъдещето.

Изкуственият интелект може да бъде „най-лошото нещо“ за хората

През ноември 2017 Хокинг предупреди на технологична конференция в Лисабон, Португалия, че изкуственият интелект може да бъде „най-лошото нещо, което някога е могло да се случи на човечеството“. Според Хокинг в крайна сметка изкуственият интелект може да достигне границите на човешкия мозък и да ги надмине.

„Успехът в създаването на ефективен A.I. може да бъде най-голямото събитие в историята на нашата цивилизация или най-лошото „, каза Хокинг за Web Summit миналата година. „Не можем да знаем дали ще бъдем безкрайно подпомогнати от изкуствения интелект или пренебрегнати и отстранени или дори евентуално унищожени от него“, предупреди тогава Хокинг.

Той се опасява от възможността изкуственият интелект да „замени напълно хората“, една загриженост, която споделя и Илън Мъск. Двамата одобриха списък от 23 принципа през февруари 2017 г., които смятат, че трябва да управляват изкуствения интелект.

Хокинг прогнозира, че срещата с извънземни ще бъде лоша новина

Хокинг казваше, че когато хората неизбежно срещнат извънземни, трябва да бягат. Този страх идва от идеята, че извънземните могат да имат лоши намерения, но също така и от самото поведение на хората. Както Христофор Колумб предизвиква хаос при идването си в Америка и носи много беди за местните, колонизацията на извънземни също ще предизвика сътресения за човечеството.

„Трябва само да погледнем себе си, за да разберем какви амбиции могат да имат извънземните, които не бихме искали да срещнем „, казва Хокинг пред вестник Таймс през 2010 г.“ Предполагам, че те могат да съществуват в огромни кораби, след като са изчерпали всички ресурси от тяхната планета. Такива усъвършенствани извънземни би трябвало да станат номади, които искат да завладеят и колонизират каквито планети могат да достигнат „, заключава Хокинг.

Но той също така прогнозира, че вероятно няма да срещнем извънземни скоро

Въпреки загрижеността си за враждебна извънземна цивилизация, Хокинг никога не каза, че това чуждо нашествие ще се случи скоро. През април 2016 г. той обясни на конференция посветена на космическия проект Breakthrough Starshot, че най-вероятно през идните 20 години няма да имаме среща с извънземни.

„Вероятността [за намиране на чужд живот] е ниска,“ казва Хокинг пред аудиторията. „Но откритията от мисията Кеплер показват, че само в нашата галактика има милиарди обитаеми планети. Във видимата вселена има поне 100 милиарда галактики, така че изглежда много вероятно да има и други там някъде“.

Хокинг прогнозира, че нашето време на Земята ще свърши

По време на работата си с Breakthrough Starshot, Хокинг заявява, че през следващите хиляда до 10 хиляди години хората ще заживеят в междузвездни колонии. Това би било, според Хокинг, за най-доброто. Земята, предсказва той, е в опасност да преживее астрономически събития като астероиди и супернови. „За да оцелеем като вид, в крайна сметка трябва да се разпрострем към звездите“, заявява през април 2016 г.

На фестивала „Стармус“ през юни 2017 г. Хокинг  заявява, че хората трябва да се подготвят за изселване от планетата и това трябва да стане относително по-рано от считаното досега – някъде през следващите 200 до 500 години заради хищническото ни поведение към Земята.

„Единственото място на което можем да отидем, са другите светове“, казва Хокинг пред аудитория в Трондхайм, Норвегия. „Време е да изследваме други слънчеви системи. Разселването може да бъде единственото нещо, което ни спасява от нас самите.“

Хокинг прогнозира, че изменението на климата може да развали земята

Хокинг се присъедини към много учени в твърдението си, че изменението на климата може да доведе до края на нашата планета, но по тази тема той е сравнително по-оптимистичен. Разбира се, изменението на климата може да ни убие всички, но това не означава непременно, че това ще се случи, вярва Хокинг.

„Ние сме близо до точката, където глобалното затопляне става необратимо“, казва Хокинг пред BBC News през юли 2017. „Изменението на климата е една от големите опасности, пред които сме изправени, но това може да бъде предотвратено ако действаме сега“.

За да се предпазим от тази пропаст, според Хокинг световните лидери ще трябва да се придържат към определени правила, заложени в споразумения като Парижкото. Според Хокинг, ние все още не сме стигнали до опасния край и зависи от нашите действия и изобретателност, за да се предпазим от това.

Грешка, групата не съществува! Проверете синтаксиса! (ID: 5)
Категории на статиите:
Наука

Коментарите са затворени.

Мегавселена

С използването на този сайт вие се съгласявате със събирането на cookies. повече информация

Сайтът използва coocies, за да ви даде възможно най-доброто сърфиране. С влизането в него вие се съгласявате с използването им.

Затвори