Изгубен град в Мексико може да е имал толкова сгради, колкото Манхатан

Бъди най-интересния човек, когото познаваш

LIDAR изображение на Ангамучо. Крис Фишер
Ивайло Красимиров

Техологията LIDAR отново демонстрира археологическата си мощ, разкривайки „изгубен“ град в западно Мексико. Градът е построен и населяван от Пурепеча, историческите конкуренти и съперници на сивилизацията на ацтеките.

Екип археолози, воден от Крис Фишер от Щатския Университет Колорадо, преполага, че градът Ангамучо е имал около 40 хиляди сгради построени на площ от около 26 квадратни километра.

Това  е сравнимо, казват учените, с броя сгради в нюйоркския квартал Манхатън, само че на доста по-малка площ – Манхатън е разположен върху 59 квадратни километра.

Ангамучо, изоставен от векове, е известен на учените от известно време. Градът е бил построен върху вкаменен поток от лава от преди хилядолетия в мексиканския щат Мичоакан. Усилията да се разбере нещо повече се оказаха много трудни, заради вековните гори, покриващи района, както и поради насечения терен.

Ангамучо, Крис Фишер

Ангамучо, Крис Фишер

Фишер и екипът му използват LIDAR от 2009 г., за да картографират терена, постепенно разкривайки все повече детайли от града.

Учените са картографирали около 35 км2, описвайки размера на града. Наземният екип е покрил площ от 4 км2 и е потвърдил около 7000 археологически находки, забелязани преди това от LIDAR.

“Това е огромна територия с много хора и многобройни археологичеки постройки”, казва Фишер пред The Guardian. “Като направихме изчисленията излиза, че става дума за около 40 хиляди сгради, което е толкова, колкото на остров Манхатан.”

По времето на своя пик, около 1000 – 1350 г.г., населелението на града вероятно е достигало около 100 000 души. Това означава, че говорим за най-големия град в Мексико по това време, а също и много по-голям от имперският столичен град на пурепеча Цинцунцан.

Учените също забелязват, че разположението на града е странно. Храмовете и отворените площади са разположени на осем различни места в краищата на Ангамучо, а не в центъра, както обикновено.

Изследователите са идентифицирали още пътища, пирамиди, градински зони, бални зали и гробища, които разкриват интересна информация за погребалните обичаи на пурепеча.

Други артефакти, открити в града дават информация за началото на неговата история. Радиокарбонов метод поставя най-ранната дата някъде около 900 г. и показва, че градът е минал през два периода на експанзия и един на срив преди пристигането на европейците през 15 век, довело в крайна сметка до колапса на Мезоамериканските цивилизации отпреди Колумб.

LIDAR и преди е разкривал невеорятни данни за градове изгубени във вековните гори. По – рано този месец учени работещи с фондация PACUNAM разкриха данни за изгубен град в джунглите на Гватемала.

Същата техника беше използвана и при разкриването на средновековни градове в джунглите на Камбоджа, а самият Фишер преди време откри изгубен град в горите на Хондурас.

“LIDAR” идва от лазер и радар – технологията позволява проникване и наблюдение през растителност и вода – и картографира терена в три измерения, изваждайки невидими дори от въздуха за човешкото око детайли.

„Накъдето и да насочите инструмента LIDAR откривате нови неща. Така е, защото знаем твърде малко за археологическата вселена на Америките. Сега всеки учебник по история трябва да се пренапише, а след още две години ще трябва да се пренаписва отново,“ обяснява Фишер.

Фишер презентира откритията на екипа си на годишната среща на Американската Асоциация за Научен Напредък в Остин, Тексас през миналата седмица.

Грешка, групата не съществува! Проверете синтаксиса! (ID: 5)
Категории на статиите:
Археология · Наука

Коментарите са затворени.

Мегавселена

С използването на този сайт вие се съгласявате със събирането на cookies. повече информация

Сайтът използва coocies, за да ви даде възможно най-доброто сърфиране. С влизането в него вие се съгласявате с използването им.

Затвори