Плутон не е планета, не е и планета джудже, а голяма комета?!

Бъди най-интересния човек, когото познаваш

Ивайло Красимиров

През 2006 г. научихме, че Плутон ни e лъгал повече от седемдесет години – в края на краищата не бил планета, а планета джудже. Учените прекараха повече от десетилетие за да се справят с новата теория и да я вместят в съществуващото знание за Слънчевата система.

Сега обаче, става ясно, че те са решили отново да отворят тази „стара рана“ и отново да разискват идентичността на Плутон.

Ново проучване твърди, че „Малкото Небесно тяло може да не е планета или дори планета джудже, а просто купчина комети. Изданието Popular Mechanics съобщава, че данните събрани от космически кораби, изучавали Плутон и кометата на име 67P (Чурюмов-Герасименко), са се оказали много сходни.

Съставът както на Плутон, така и на комета 67P е един и същ. Това им дава основание да предполагат, че Плутон е част от отдавна появили се комети. По-конкретно, изследователите проучили ледник на повърхността на Плутон, наречен Спутник Планум (Sputnik Planum) и сравнили равнищата на азот вътре в ледника с тези на азот в състава на комета 67P.

„Открихме интригуваща съвместимост между количеството азот в ледника и количеството, което би се очаквало да е налично, ако Плутон се e формирал от агломерацията от около един милиард комети или други обекти на Кайперовия пояс, подобни по химически състав на комета 67P“, казва авторът на изследването Кристофър Глейн пред изданието Esquire.

Грешка, групата не съществува! Проверете синтаксиса! (ID: 5)
Категории на статиите:
Слънчева система

Коментарите са затворени.

Мегавселена

С използването на този сайт вие се съгласявате със събирането на cookies. повече информация

Сайтът използва coocies, за да ви даде възможно най-доброто сърфиране. С влизането в него вие се съгласявате с използването им.

Затвори