Погледни нагоре! Днес Юпитер ще се доближи най-близо до Земята от 59 години

Бъди най-интересния човек, когото познаваш

Ивайло Красимиров

Ако още не сте забелязали, „кралят на планетите“ изглежда особено славно напоследък. Всъщност отдавна никой не е виждал газовия гигант толкова положително сияен.

Този понеделник, 26 септември, Юпитер ще се приближи най-близо до Земята от 59 години насам – и гледката ще бъде великолепна. Дори няма да имате нужда от телескоп (но никога не пречи, ако имате такъв под ръка).

Всичко се дължи на случайна комбинация от това, което е известно като противопоставяне и перфектния перихелий.

На всеки около дванадесет земни години, разстоянието на Юпитер от Слънцето се свива до едва 740 милиона километра (около 460 милиона мили), давайки на нас в горната част на Слънчевата система отлична гледка към масивната планета, която изглежда по-голяма от обикновено на вечерното небе.

Технически, точката, в която разстоянието на Юпитер от Слънцето е абсолютно най-късо – известно като неговия перихелий – няма да настъпи преди началото на следващата година. Дотогава Земята ще се движи „зад ъгъла“ в собствената си безкрайна орбита.

Но най-близкото ни годишно преминаване на Юпитер се случва тази седмица, време, известно като опозиция. Това е единственото време в годината, когато може да се начертае идеално права линия от Слънцето към Земята и Юпитер.

Взети заедно, опозицията и перфектният перихелий ще ни осигурят място на първия ред за гледка към Юпитер, светещ ярко. Може да сме малко по-рано за перфектен перихелий, но последният път, когато Земята е била толкова близо до гиганта – само на 590 милиона километра – е било октомври 1963 г.

Довечера Юпитер ще има видима величина от -2,9, според EarthSky.com, което означава, че ще бъде един от най-ярките обекти в нощното небе. За контекст, пълната луна има видима величина от -12,5.


Така и така си тук …

… искаме да те помолим за услуга. Ние сме малка независима редакция, което значи, че сами си решаваме какво да правим и за какво да пишем. Нямаме абсолютно никакви зависимости към рекламодатели, собствениците ни не са милионери, нямаме никакви взаимоотношения с политици или пък бизнесмени. Никой не редактира редактора. Никой не „насочва“ мнението ни. Затова ти можеш да ни подкрепиш. Ако ни четеш редовно и смяташ, че статиите, които качваме са полезни, интересни или забавни, може да натиснеш бутона по – долу и да дариш сума по свое усмотрение.
Грешка, групата не съществува! Проверете синтаксиса! (ID: 5)
Категории на статиите:
Слънчева система

Коментарите са затворени.

Мегавселена

С използването на този сайт вие се съгласявате със събирането на cookies. повече информация

Сайтът използва coocies, за да ви даде възможно най-доброто сърфиране. С влизането в него вие се съгласявате с използването им.

Затвори