Показаха съкровищата на две древноегипетски „Атлантиди“

Бъди най-интересния човек, когото познаваш

Imgur.com
Антония Михайлова


Британските археолози представиха първите резултати от подводните разкопки в градовете Канопус и Тонис-Хераклион, потънали в тъмните векове на Средновековието по все още неизвестни причини, съобщава Nature.

В делтата на Нил през около V в.пр.н.е. са съществували два големи пристанищни града – Канопус и Тонис-Хераклион, основани от гръцки и македонски колонизатори по времето на 26-ата династия на фараоните.

Тези градове са преживели успешно окупацията на Египет от персите, неговото завоевание от Александър Македонски и преминаването под римско владичество при управлението на Клеопатра.

Imgur.com

Imgur.com

През 750-800 г. от н.е. се случило нещо странно – двата града изчезнали по тайнствен начин, като потънали под водата и техните жители ги напуснали. Мястото, където били построени градовете, е било неизвестно до началото на сегашното хилядолетие, когато британски и френски археолози от Института за подводна археология в Париж пристъпили към мащабни разкопки на дъното на Нил, в залива Абукир.

Разкопките на територията на Канопус и Тонис-Хераклион продължават и до днес, и досега учените са извадили от дъното на Нил хиляди артефакти, включително стотици статуи, златни и бронзови накити, а също 750 котви и 69 кораба, потънали или потопени в морето край бреговете на тези пристанища.

Тази седмица в Британския музей в Лондон бяха представени новите находки, направени при разкопките на двете древноегипетски „Атлантиди“ в последните години. Сред тях са няколко нови статуи на фараони и египетски божества, включително 6-метрова статуя на бог Хапи, управляващ разливите на Нил. Неговата статуя се е извисявала в древните градове подобно на статуята на Христос Спасител в Рио де Жанейро или Родоския колос.

Imgur.com

Imgur.com

Освен статуите в Канопус и Тонис-Хераклион са открити и множество артефакти, златни накити, таблички и други паметници на писмеността, разказващи за невероятната култура на тези градове и Египет от онова време, съчетаващо в себе си древноегипетски вярвания и традициите на гръцките им аналози.

Независимо от повече от 15 години разкопки, причината за потъването на двата града остава загадка за учените. Много археолози свързват потъването на Канопус и Тонис-Хераклион със земетресение през 796 или 797 г., което е разрушило Александрийския фар и може да е дестабилизирало земята в Абукир.

Напълно е възможно отговорът на този въпрос да бъде открит в бъдеще – днес учените са разкопали едва 5% от общата площ на тези антични „Атлантиди“.

Грешка, групата не съществува! Проверете синтаксиса! (ID: 5)
Категории на статиите:
Археология

Коментарите са затворени.

Мегавселена

С използването на този сайт вие се съгласявате със събирането на cookies. повече информация

Сайтът използва coocies, за да ви даде възможно най-доброто сърфиране. С влизането в него вие се съгласявате с използването им.

Затвори