Полет над Мордор и невероятния свят на Харон

Бъди най-интересния човек, когото познаваш

© NASA/JHUAPL/SwRI
Антония Михайлова

НАСА е сглобила видео от полета на автоматичната междупланетна станция „Нови хоризонти“ (New Horizons) над повърхността на Харон – най-големия спътник на Плутон.

На анимацията е създаден ефект на движение на камерата от северния полюс на небесното тяло – Мордор – на юг покрай планината Кубрик Монс към платото Вулкан, съобщава сайтът на НАСА.

Височината на камерата над повърхността на Харон се „променя“ от 1800 до 60 километра. Анимацията е получена от серия снимки, направени на 14 юли 2015 година от инструментите MVIC (Multispectral Visual Imaging Camera) и LORRI (Long Range Reconnaissance Imager) по време на най-голямото сближаване на апарата с Плутон и неговите спътници.

Планетолозите отбелязват, че досега са приели едва малка част от всички получени от „Нови хоризонти“ данни. „Прогнозирам, че историята на Харон ще стане още по-невероятна“, казва Хал Уивър (Hal Weaver) от Лабораторията за приложна физика на университета „Джон Хопкинс“.

В момента „Нови хоризонти“ е на повече от 5 милиарда километра от Земята. Очаква се, че през 2019 година станцията ще достигне планетоида 2014 MU69, който се намира на 1,6 млрд. км от Плутон в пояса на Кайпер. Мисията „Нови хоризонти“ трябва да завърши работа в средата на 20-те години.

Основната ѝ задача е изучаването на Плутон и неговите спътници. Научните инструменти на сондата са предназначени за събиране на данни за възможното наличие на магнитосфера на планетата джужде, състава на нейната атмосфера и строежа на повърхността, както и за взаимодействието ѝ с Харон.

Грешка, групата не съществува! Проверете синтаксиса! (ID: 5)
Категории на статиите:
Слънчева система

Коментарите са затворени.

Мегавселена

С използването на този сайт вие се съгласявате със събирането на cookies. повече информация

Сайтът използва coocies, за да ви даде възможно най-доброто сърфиране. С влизането в него вие се съгласявате с използването им.

Затвори