Как да получите собствена ДНК в домашни условия? (ВИДЕО)

Бъди най-интересния човек, когото познаваш

Рixabay.com
Антония Михайлова

Привърженици на неправителствените биотехнологии са представили видео с инструкции, които всеки желаещ може да използва, за да получи собствена ДНК в домашни условия, без специално оборудване и химикали, съобщава Popular Science.

Във всяка клетка на човека (и други животни, растения и гъби) се съдържа дезоксирибонуклеинова киселина (ДНК) – макромолекула, която осигурява съхранението, предаването от поколение на поколение и реализацията на генетичната програма за развитие и функциониране на живите организми.

Обикновено ДНК се намира в ядрото на клетката в състава на хромозомите.

Биолозите съветват желаещите да получат образец на ДНК да напълнят малка чашка (например ракиена) със собствена слюнка до една четвърт от нейния обем.

След това към нея се капват няколко капки миещ препарат за съдове – той трябва да съдържа натриев лаурилсулфат, който осъществява лизис (разрушава клетъчните стени).

Малко ананасов сок ще отстрани белтъците, „излели“ се от клетките заедно с ДНК. След това щипка сол – благодарение на това вещество молекулите на ДНК започват да се групират.

Накрая в чашата се налива алкохол с висок градус с помощта на сламка (за изолация на генетичния материал от външната среда). Изваждането на ДНК може да стане с клечка за зъби.

Категории на статиите:
Искам да знам

Коментарите са затворени.

Мегавселена

С използването на този сайт вие се съгласявате със събирането на cookies. повече информация

Сайтът използва coocies, за да ви даде възможно най-доброто сърфиране. С влизането в него вие се съгласявате с използването им.

Затвори