Поставиха под съмнение цивилизацията от Хондурас

Бъди най-интересния човек, когото познаваш

Антония Михайлова

Неизвестна досега цивилизация е открита в джунглите на Хондурас. Според властите на страната археолози са открили т.нар. Бял град, споменаван във времената на конкистадорите.

В научния свят мненията се разделиха на две – едните се отнасят с открит интерес, другите твърдят, че новата цивилизация може да се окаже блъф.

Цяла редица западни телевизии и вестници разпространиха съобщението, напомнящо сюжет от филмите за Индиана Джоунс. Ако се вярва на тези данни, открити са следи от град-държава, принадлежал на неизвестна цивилизация.

Разговорите за този град отвеждат към времената на конкистадорите от XVI век и в легендите той е бил известен като „Белия град“ или „Града на маймунския бог“.

Руините са открити в Ла Москития – провинция в Хондурас, покрита с непроходими джунгли. Според медиите учените са нанесли на карта стени, площадки, кургани и пирамиди и ги датирали към 1000–1400 г.

Според тях съоръженията са принадлежали на неизвестна досега индианска култура. Но нито една снимка не се привежда в доклада на археолозите. Освен това властите са запазили в тайна и самото местоположение на града.

Учените в самия Хондурас възприели новината без всякакъв възторг. Както заявил хондураският историк Карлос Калардо, намирането на няколко артефакта още не свидетелства за откриването на нова цивилизация. Калардо, макар и още да не е бил в Белия град, се съмнявал, че става дума за сензация.

Районът на открития град е привлякъл вниманието на учените още през 2012 година, когато радиолокацията показала наличието на правоъгълни съоръжения под слой почва.

„Около две години археолозите работят в тази зона. Сега са открили нещо, което прилича на контурите на огромен град. Всъщност още много работа предстои да се свърши. Лично аз много скептично се отнасям към това, че на мястото преди много столетия може да е имало голям град“, казва Калардо.

„Разбирате ли, голям град не може да се намира в сърцето на джунглата. Освен това почвата в тези краища е толкова бедна, че не са могли да я използват жителите на цял град. Там са гъсти джунгли, нищо повече“, подчертава той.

Някои археолози, например Рикардо Мурсия, също са настроени скептично към „сензационната археологическа находка“. Но от политическа гледна точка тези съобщения са много изгодни за страната, неслучайно властите подкрепят търсенето на Белия град.

И президентът Хуан Орландо Ернандес вече е успял да спомене за откриването на града-цивилизация. Според Калардо политиците се опитват да използват т.нар. постижения на археолозите, за да „измият“ репутацията на републиката от негатива, с който тя е покрита.

Руският археолог и кандидат на историческите науки Андрей Жуков, който е работил в експедиции в Мексико, Перу и Боливия, също призовава първо да се изчака с по-мащабните разкопки.

„Нито една снимка на предмети не е публикувана. Във видеото са показани модели и толкоз. От гледна точка на науката това не е материал. Може да е раздута сензация, а може да е откритие на нов паметник“, казва той пред изданието „Взгляд“.

Но струва си да се отчита, че планови мащабни научни експедиции в джунглите на Америка никога не са провеждани. „Разкопките винаги са били точни и много скъпи. Известни са ни градовете на маите, където принципно са разкопани само централните площи с пирамиди и храмове.

Преди да се копае, е необходимо да се изкорени всичко, да се разчисти. При нас в степите за един сезон могат да се разкопаят само няколко кургана. В Америка е по-сложно и по-дълго“, пояснява Жуков.

Затова, каква той, новината от Тегусигалпа може да се окаже и правдива. „Само изглежда, че древната история на Америка е известна „от-до“. Всъщност информацията е минимална. Не само в Хондурас, но и в Гватемала, Коста Рика, да не говорим вече за Амазонската джунгла, се крият огромно количество археологически останки.

Но Жуков не е съгласен, че бедността на почвата може да е възпрепятствала строителството на град. „Преди две хиляди години там климатът може да е бил друг. Територията не е голяма. Да, това може да е бил отделен град-държава. По това време всички тези градове са били включени в междурегионална система, държавни съюзи, дори ако е живял отделен, обособен народ“, отбелязва историкът.

Във всеки случай Жуков призовава засега да не се говори за откриването на нова цивилизация. „Тази формулировка е съмнителна. Не може да се каже, че са открити нови олмеки или маи“, добавя ученият.

Грешка, групата не съществува! Проверете синтаксиса! (ID: 5)
Категории на статиите:
Загадки

Коментарите са затворени.

Мегавселена

С използването на този сайт вие се съгласявате със събирането на cookies. повече информация

Сайтът използва coocies, за да ви даде възможно най-доброто сърфиране. С влизането в него вие се съгласявате с използването им.

Затвори