Уволниха скандалния метеоролог за климатичната конспирация

Бъди най-интересния човек, когото познаваш

Антония Михайлова

Водещият метеоролог на френската държавна телевизия Филип Вердие е уволнен от работа заради публикуването на книга, в която критикува политиката на Елисейския дворец за глобалното затопляне.

Синоптикът публикувал откровенията си в навечерието на представителната климатична конференция на ООН, която се открива в Париж на 30 ноември и ще продължи до 11 декември.

Филип Вердие, вероятно водещият метеоролог на Франция, наричан Мосю Метео, е получил официално уведомление за уволнението от канал France 2, след като публикувал книгата със заглавието „Разследване на климата“ миналия месец. В нея той със солидна доза скептицизъм оценява усилията на световната общественост по борба с глобалното затопляне и поставя въпроса за честността на 830 учени, които представляват екипа от експерти на ООН по измененията на климата.

Вердие твърди, че ако нищо не бъде направено за намаляването на въглеродните емисии, температурата в света може да се покачи с още 4,8 градуса към края на този век. Той посочва също така, че глобалното затопляне, започнало от 1950 година, 95% е било свързано с антропогенни парникови емисии, а политиците предпочитат да мълчат за това.

Както отбелязва irishtimes.com, Вердие е използвал своето положение като водещ сътрудник на МетеоФранс, за да лансира своята книга. „Всяка чер се обръщам към 5 милиона французи, за да си поговоря с вас за вятъра, облаците и слънцето. Всъщност има нещо важно, много важно, което не мога да ви кажа, тъй като за него няма нито време, нито място. Ние сме заложници на планетен скандал, свързан с измененията на климата – бойна машина, чиято цел е да ни държи в страх“, казва Вердие в трейлъра за своята книга.

В основата на тази конспирация, твърди Верде, „са учени, които манипулират, политизират проблема, използвайки конфликти на интереси, както и политици, които мислят само за своя имидж и жажда за власт, слепи медии, които изпитват натиска на акционери и рекламодатели“.

В своята книга Вердие говори дори и за „заслугите“ на измененията на климата, които затоплянето ще даде на Франция – привличането на туристи, ниски разходи за отопление през зимата, подобрение на здравето. Пред сп. Les Inrockuptibles метеорологът заявил, че е решил да напише книгата, след като външният министър на Франция Лоран Фабиюс, който ще председателства конференцията по изменения на климата през декември в Париж, призовал метеоролозите да съобщават за „климатичен хаос“. „Речта му беше ужасна“, твърди Вердие.

Метеорологът е публикувал видео, в което, облечен в черно, чете заповедта за уволнението. От телевизията заявили, че служителите им „трябва да различават границата между личното мнение и това, което може да е свързано с компанията“.

В подкрепа на Вердие е съставена петиция, под която вече са се подписали повече от 15 000 души и десет опозиционни депутати.

Грешка, групата не съществува! Проверете синтаксиса! (ID: 5)
Категории на статиите:
Климат

Коментарите са затворени.

Мегавселена

С използването на този сайт вие се съгласявате със събирането на cookies. повече информация

Сайтът използва coocies, за да ви даде възможно най-доброто сърфиране. С влизането в него вие се съгласявате с използването им.

Затвори