„Потресаващото” откритие (недоразумение) на „Кюриосити”

Бъди най-интересния човек, когото познаваш

© NASA/JPL-Caltech
Антония Михайлова

„Кюриосити” (Curiosity) е открил обикновени органични молекули на Червената планета. Това е отговорът на въпроса каква е „сензационната”, „потресаваща”, „невероятна находка от исторически мащаб” на марсохода, която обиколи мрежата и новините преди седмица.

Става дума за органични, а не за биологични молекули, които биха свидетелствали за наличието на живот, отбелязва Чарлз Елачи, ръководител на Лабораторията за реактивно движение, която управлява изследователската мисия.

„Кюриосити” не е снабден с апаратура, способна да разпознава биологични форми”, пояснява ученият и изразява подозрение, че средствата за масова информация са имали „завишени очаквания”.

Каква е историята?

Когато ученият от програмата „Кюриосити” Джон Гротцингер на 13 ноември дава интервю за National Public Radio (NPR), той разказва за мисията на марсохода на Червената планета. Но когато миналата седмица интервюто е пуснато в ефир, сензация стават само думите по повод на образци марсиански грунт: „Тези данни може да влязат в учебниците по история.”

Twitter, Facebook и всички новини по света подхващат това изказване. Подобно на детска игра на развален телефон, заявлението на Гротцингер се превръща в една от главните новини на седмицата, раздувайки се като балон. Според репортера от NPR само за няколко месеца работа на Марс „Кюриосити” е направил „потресаващо” откритие. Толкова потресаващо, че на НАСА й се налага четири пъти да проверява резултатите.

Но слуховете не се оказват съвсем верни.

Тиражираният по цял свят цитат се появява малко след като Гротцингер обяснява, че НАСА току-що е получила от марсохода първоначалните данни за анализ на марсиански грунт, проведен с уреда SAM (Sample Analysis at Mars). Устройството е способно да разпознава органични съединения.

Естествено, светът решава, че марсоходът е намерил сложни органични молекули. И макар че НАСА разполага с последните образци марсианска почва, изследователският колектив на мисията разказва пред Mashable, че той не е направил никакви потресаващи открития.

Всъщност Гротцингер се опитал да обясни, че данните от марсохода за двегодишната му работа ще задълбочат нашите знания за Марс както никога преди, и затова тази мисия се явява историческа. Главната му задача е установяването на факти. За краткото си пребиваване на Червената планета „Кюриосити” вече е направил няколко важни открития. Така например той е открил канал на древен поток, по който някога е текла вода. Малко по-късно апаратурата му е установила, че марсианското ниво на радиация е приемливо за астронавти.

Колкото до твърденията на Гротцингер за проверка и препроверка на данните преди тяхното обнародване, такава е просто стандартната научна процедура. Това се прави особено стриктно при получаване на първите данни от нов уред.

Вероника Макгрегър, мениджър на НАСА по социални мрежи, твърди, че съобщението от името на марсохода в Twitter от 21 ноември е било опит да се отстрани възникналото недоразумение.

Какво открих на Марс? Слуховете бързо се разлетяха из мрежата. Моят екип смята, че цялата тази мисия е достойна да бъде включена в учебниците по история.

„Трудно се разсейват подобни слухове – казва Макгрегър. – Но в същото време е страхотно, че толкова много хора се вълнуват и се интересуват какво е открил нашият марсоход.”

Никой не казва, че „Кюриосити” не прави големи открития. Просто засега това още не се е случило.

Важно е да се отбележи, че ако и когато това се случи, НАСА няма да обявява за голямото откритие чрез информационните агенции в сводките на новините. Агенцията прави важните изявления само на пресконференции в своето седалище.

Според Макгрегър НАСА е насрочила пресконференция за 3 декември, по време на заседанието на Американския геофизически съюз. Тя обаче е планирана още когато марсоходът е кацал на Червената планета и не е свързана с никакви важни изявления, каквито информации има из мрежата.

„При изпълняване на своите задачи „Кюриосити” събира безпрецедентно количество ценни научни данни – казва Гротцингер. – Много от тях ще ни помогнат по-внимателно да се вгледаме в древната околна среда на Марс, която се смята за най-пригодната за живот в цялата история на изучаването на тази планета. Ние току-що сме започнали пътешествието си в миналото.”

Лабораторията за реактивно движение на НАСА (JPL) ще съобщи за последните резултати от работата на „Кюриосити” и за неговите наблюдения на конференцията на Американския геофизически съюз в Сан Франциско.

Източник: Mashable

Грешка, групата не съществува! Проверете синтаксиса! (ID: 5)
Категории на статиите:
Космос

Коментари

  • Някои хора-американци не разбраха ли,че на Марс няма и намек за живот, ами толкова глупости се изписаха в нета.

    nostradamus 26 декември 2015 17:46 Отговор

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


*

Мегавселена

С използването на този сайт вие се съгласявате със събирането на cookies. повече информация

Сайтът използва coocies, за да ви даде възможно най-доброто сърфиране. С влизането в него вие се съгласявате с използването им.

Затвори