Потъналите кораби: как да разгадаем тайните на океана?

Бъди най-интересния човек, когото познаваш

Рixabay.com
Антония Михайлова

Потъналите кораби се асоциират с пирати и съкровища, но всъщност далеч не всичко е толкова романтично. Съвременните корабокрушения вече не са свързани с тези атрибути. И все пак потъналите кораби продължават да пълнят океана, създавайки екологични и навигационни проблеми.

По данни на ООН в Световния океан са разпръснати около три милиона потънали кораба. Някои от тях са станали жертва на бури, други са пострадали във войни или са потънали в резултат на нещастен случай.

Често потъналите кораби притесняват учените, тъй като са превозвали гориво и сега може да станат източник на замърсяване. Други лежат на неголяма дълбочина и може да станат заплаха за корабите.

NASA/USGS Landsat/Jesse Allen/NASA Earth Observatory/Matthias Baeye et al

NASA/USGS Landsat/Jesse Allen/NASA Earth Observatory/Matthias Baeye et al

Трудно е да се определи точното местоположение на всички тези кораби. Но група европейски учени са намерили начин за откриване на потънали кораби с помощта на спътници. Изследователите са разработили специална програма въз основа на данните от американския спътник за дистанционно сондиране на Земята Landsat 8. С помощта на тази програма учените могат да съставят карта на потъналите кораби.

„Титаник“ и неговите „събратя“ по нещастие

Новата програма обаче има един недостатък – тя може да изучава морското дъно само до дълбочина 15 метра. Много кораби са се притаили доста по-дълбоко. По-конкретно печално известният „Титаник“ след корабокрушението се е спуснал на дълбочина 3750 метра.

Корабът е потънал през 1912 година, а е открит чак през 1985 г. Множество учени и изобретатели са предлагали различни начини да се извади той на повърхността, но и досега това не е извършено. Според учените „Титаник“ ще се разпадне изцяло на малки фрагменти на границата на XXI и XXII век.

"Титаник на дъното на океана. (NOAA)

„Титаник“ на дъното на океана. (NOAA)

Някои кораби лежат не толкова дълбоко, затова могат да бъдат достъпни за туристи и водолази. Например такъв е корабът „Уайда“. Корабът е пуснат на вода през 1715 г. и в началото е използван за търговия на роби. През 1717 г. той е бил пленен от пирата Черния Сам, който владеел Карибско море. За една година с „Уайда“ пиратът разграбил повече от 50 кораба, след което попаднал в силна буря и претърпял корабокрушение.

„Уайда“ е открита през 1982 година – 250 години след катастрофата. На кораба са открити множество съкровища, пиратско оръжие и други артефакти. Той се намира на дълбочина само пет метра и е първият пиратски кораб от откриваните някога.

Съкровища и кораби призраци

Най-гръмката находка на ХХ век е станал корабът „Нуестра Сеньора де Аточа“, или по-точно съкровищата му. От самия кораб, потънал през 1622 година, е останало малко. Вятърът е разпръснал останките му по цялото крайбрежие на Флорида.

Но заедно с кораба потънали 47 тона златни и сребърни монети и слитъци. Те са осеяли морското дъно на повече от 50 мили. Това е бил почти едногодишният доход на Испанското кралство.

Съкровищата е открил иманярят Мел Фишер, който посветил повече от 20 години на това дело. В резултат на многогодишна работа експедицията на Фишер е извадила от морското дъно скъпоценности на стойност 250 милиона долара. Приблизителната сума на останалите под водата съкровища се оценява на не по-малко от 100 милиона долара.

Около много потънали кораби често витаят легенди. Такъв се явява пътническият параход „Валенсия“, потънал през 1906 г. недалече от Ванкувър. Моряците наричат това място Гробището на Тихия океан, тъй като кораби там потъват доста често.

В нощта на 22 януари 1906 г. поради буря корабът се натъкнал на риф и получил пробойни. Капитанът взел решение да заседне кораба в плитчина, но ситуацията се усложнила от лошите природни условия.

Рixabay.com

Рixabay.com

На вода били спуснати няколко спасителни лодки. Но те били оборудвани неправилно и веднага станали жертва на мощната буря. Помощ не можела да приближи към кораба заради урагана. По неофициални данни в катастрофата са загинали 181 души, оцелели са 37.

През 1933 година моряците открили плаваща лодка от „Валенсия“. Според някои данни тя била празна, според други – с останки на пътници. Това послужило като източник на легендите за кораба призрак, какъвто станала „Валенсия“ след катастрофата.

Но както и да стоят нещата, потъналите кораби и в бъдеще ще привличат вниманието на историци, туристи и гмуркачи. Стремежът да се надникне зад кулисите на чуждата трагедия привлича любителите на приключения към морските дълбини.

Като се отчита, че голяма част от Световния океан не е изследвана, тепърва предстои да се направят много сензационни открития и да се открият изчезнали и забравени от всички подводни съкровища.

Грешка, групата не съществува! Проверете синтаксиса! (ID: 5)
Категории на статиите:
История

Коментарите са затворени.

Мегавселена

С използването на този сайт вие се съгласявате със събирането на cookies. повече информация

Сайтът използва coocies, за да ви даде възможно най-доброто сърфиране. С влизането в него вие се съгласявате с използването им.

Затвори