Появи се нов каньон на Слънцето, дълбок 20 000 км

Бъди най-интересния човек, когото познаваш

Слънцето. NASA
Ивайло Красимиров

Слънцето изхвърли нишки от плазма от активно слънчево петно, отваряйки нов масивен огнен каньон. Създаването на каньона освободи мощни потоци от слънчеви ветрове, които биха могли да създадат геомагнитни бури, когато се сблъскат със Земята.

Новият каньон, който се появи на повърхността на Слънцето, е дълбок почти 20 000 км, според Space Weather. Съобщава се също, че е поне 10 пъти по-дълъг от това, което се определя като масивна пукнатина в повърхността на Слънцето.

Новият каньон беше открит от обсерваторията за слънчева динамика на НАСА, която също съобщи за две предишни слънчеви изригвания този уикенд.

Досега метеорологичната служба потвърди изхвърлянето на две „изригвания на нишки“ от огнения каньон. Тези изригвания бяха забелязани в южната централна част на Слънцето и излетяха в космоса в неделя, 3 април и понеделник, 4 април. Очакваше се първото изхвърляне да удари Земята днес.

Когато интензивни слънчеви ветрове като този, изхвърлен от огнения каньон, ударят Земята, те причиняват геомагнитни бури. Метеорологичната служба очакваше само изхвърлянето да предизвика лека геомагнитна буря. Това означава, че вероятно ще видим по-голямо присъствие на аврора бореалис в небето през следващите дни. Тези видове бури също могат да причинят някои смущения в сателитите и електрониката, но не се очаква да са твърде сериозни.

Американската Метеорологична служба също така съобщава, че трябва да видим по-малко активност в геомагнитната среда на Земята през следващите дни. Това е така, защото свръхактивното слънчево петно, което е допринесло за голяма част от слънчевите ветрове, които сме виждали, сега е обърнато настрани от Земята. Като такъв, огненият каньон не би трябвало да представлява голям проблем за геомагнитната среда на Земята.

И все пак, виждането на огромен огнен каньон да се появява на повърхността на Слънцето е поразително. Не е първият път, когато Слънцето ни изненадва напоследък. Учените също изследват мистериозни вълни, открити на повърхността на Слънцето. Това, разбира се, е само една от многото мистерии, които Слънцето крие за нас.

С космически кораб като слънчевата сонда Parker, се надяваме да научим повече за звездата, около която се върти нашия свят.

Това не е първият път, когато ставаме свидетели на появата на огнен каньон на Слънцето. НАСА сподели видео през 2013 г. на изригване, което остави масивна пукнатина с дължина над 320 000 км по повърхността на Слънцето. Новият каньон изглежда да е малко по-малък, но все още впечатляващ по дължина и дълбочина.


Така и така си тук …

… искаме да те помолим за услуга. Ние сме малка независима редакция, което значи, че сами си решаваме какво да правим и за какво да пишем. Нямаме абсолютно никакви зависимости към рекламодатели, собствениците ни не са милионери, нямаме никакви взаимоотношения с политици или пък бизнесмени. Никой не редактира редактора. Никой не „насочва“ мнението ни. Затова ти можеш да ни подкрепиш. Ако ни четеш редовно и смяташ, че статиите, които качваме са полезни, интересни или забавни, може да натиснеш бутона по – долу и да дариш сума по свое усмотрение.
Грешка, групата не съществува! Проверете синтаксиса! (ID: 5)
Категории на статиите:
Слънчева система

Коментарите са затворени.

Мегавселена

С използването на този сайт вие се съгласявате със събирането на cookies. повече информация

Сайтът използва coocies, за да ви даде възможно най-доброто сърфиране. С влизането в него вие се съгласявате с използването им.

Затвори