Пръстените на Уран може би са най-добре пазената тайна в Слънчевата система

Бъди най-интересния човек, когото познаваш

Ивайло Красимиров

Юпитер, Сатурн, Уран и Нептун имат пръстени. Някои, като Сатурн, са по-видими. Други, като тези на Нептун и Юпитер, са по-малко видими.

Астрономите откриват пръстеновата система на Уран сравнително скоро, през 1977 г., тъй като те са трудни за забелязване във видима или близка до инфрачервения спектър светлина.

През 1986 г. космическият кораб „Вояджър 2“ прелетя близо до Уран и щракна поредица от изображения на пръстените на планетата, разкривайки набор от тънки прашни линии.

Досега астрономите са преброили 13 пръстена, обикалящи планетата, с парчета прах, пресечени между тях. През последните години обаче, астрономите започнаха да съставят по-точна картина на една от най-загадъчните характеристики на Уран.

През 2019 г. международен екип от изследователи от UC Berkeley и университета в Лестър във Великобритания използваха Atacama Large Millimeter / submillimeter Array (ALMA) и Very Large Telescope (VLT) високо в чилийската пустиня Атакама, за да направят снимките на особената пръстенова система на Уран.

Те направиха поредица от критични нови наблюдения на пръстените на Уран, които бяха публикувани в The Astronomical Journal. Екипът най-накрая получи точно измерване на температурата на пръстените. Топлинните емисии разкриха, че пръстените са изключително студени, около 77 по Келвин или -195 градуса по Целзий.

За разлика от пръстените на Сатурн, които са силно видими, пръстените на Уран са тъмни, сякаш направени от въглен, според новите проучвания. Измерванията разкриват и ключови разлики между състава на системата от пръстени на Уран и пръстеновидните системи на други планети в Слънчевата система. В сравнение със Сатурн и Уран размерите на частиците на пръстените на Юпитер и Нептун са малки и еднообразни.

„Ледените пръстени на Сатурн са широки, ярки и имат диапазон на размерите на частиците – от прах с размер на микрони в най-вътрешния D пръстен, до десетки метра в основните пръстени“, казва астрономът Имке де Патер от UC Berkeley.

„Малкият частици липсват в основните пръстени на Уран; най-светлият пръстен, Еpsilon, е съставен от скали с големина на футболна топка и по-големи. „

Но нещо странно се случва точно в пръстена Епсилон на Уран. Тези последни наблюдения разкриват, че в него няма много прах. „Нещо изхвърли по-малките частици,” казва астрономът Едуард Молтер от UC Berkeley. „Просто не знаем какво.“

Някои пръстени се образуват от остатъците от катаклизмени сблъсъци, които се случват в орбитата на планетата. Не е ясно обаче, дали те са образували всички пръстени едновременно с един гигантски сблъсък или пръстените са се образували поотделно.

Астрономите заявяват, че са необходими повече наблюдения, за да се обясни историята на произхода на пръстените на Уран.

Категории на статиите:
Слънчева система

Коментарите са затворени.

Мегавселена

С използването на този сайт вие се съгласявате със събирането на cookies. повече информация

Сайтът използва coocies, за да ви даде възможно най-доброто сърфиране. С влизането в него вие се съгласявате с използването им.

Затвори