Преброиха 128 гигантски ударни кратера на планетата

Бъди най-интересния човек, когото познаваш

© NASA
Антония Михайлова

На Земята са открити общо 128 кратера от удари на гигантски метеорити, твърдят авторите на статия в сп. Earth and Planetary Science Letters.

Геофизиците Щефан Хергартен (Stefan Hergarten) и Томас Кенкман (Thomas Kenkmann) от университета на Фрайбург са взели данните за честотата на падане на астероиди и за скоростта на ерозионното разрушаване на земната кора, а след това съпоставили теоретичната картина от разпределянето на кратерите по повърхността на Земята с реалните данни на геолозите. Оказало се, че в науката са отчетени всички възможни случаи на поява на кратери с диаметър повече от шест километра.

Тези резултати трябва да внушат оптимизъм, смята Хергартен – независимо от учудващо малката цифра (на Марс астероиди са оставили около 300 000 кратера) търсенето на големи обекти е завършено и ловците на кратери следва да превключат на по-малки. На Земята остават около 350 неизвестни кратера с диаметър от 0,25 до 6 километра, твърди ученият.

Изводите на немските геофизици се потвърждават от факти – в последните години, независимо от прогреса в сферата на дистанционното сондиране, се откриват все по-малки кратери. През 2014 година американските геолози, използвайки друга методика, заявиха, че са открити и всички възможни кратери с диаметър от 85 километра.

Но новото изследване е посветено изключително на кратери върху повърхността на планетата. Извести са минимум 60 такива обекта, погребани под плътен слой почва, камъни, наноси – и сред тях е прочутият Чиксулуб в Мексиканския залив, следа от удар на астероид, който се смята, че може да е погубил динозаврите.

Отчитането на „скритите“ ударни кратери все още е далече от завършване, допълва Lenta.ru.

Грешка, групата не съществува! Проверете синтаксиса! (ID: 5)
Категории на статиите:
Открития

Коментарите са затворени.

Мегавселена

С използването на този сайт вие се съгласявате със събирането на cookies. повече информация

Сайтът използва coocies, за да ви даде възможно най-доброто сърфиране. С влизането в него вие се съгласявате с използването им.

Затвори