Те – нас, ние – тях

Бъди най-интересния човек, когото познаваш

Антония Михайлова

Човечеството се е издало за извънземните с тези изменения в атмосферата, които само си е провокирало. Така вече е провокирало вниманието на извънземните. Тоест, ние отдавна сме осъществили извънземен контакт, смята астронавтът Джон Грънсфелд (John Grunsfeld), който сега заема поста ръководител на научните програми на НАСА. Да видим какво казва той на Конференцията по астробиология в Чикаго.

Те – нас

Според Грънсфелд сред веществата, замърсяващи атмосферата, има такива, източник на които може да бъде само разумна дейност. Други цивилизации са способни да „разгледат“ тези вещества. Голям телескоп позволява те да се засекат в присъствието на атмосферата от разстояние 20 светлинни години.

С други думи, ако наши близки съседи са достатъчно развити – малко повече, отколкото нас, – то те отдавна ни знаят.

Земляните издават присъствието си на първо място с „химия“ – например хлорфлуорвъглеводороди (CFC), вещества с изключително изкуствен произход. Те интензивно поглъщат инфрачервените лъчи в спектъра и са различими в атмосферата. Дори концентрацията на CFC да е една част на трилион.

И ние – тях

Да, братя по разум могат да засекат нашите хлорфлуорвъглеводороди. Но и ние можем да открием тяхната „химия“. Точно това предлага да направим Лиза Калтенегер (Lisa Kaltenegger) от Харвардския университет. Макар че за откриването на CFC все още нашите инструменти нямат достатъчно чувствителност. Но тя ще ни стигне, ако изведем апаратурата в Космоса.

Джим Кастинг (Jim Kasting) от Пенсилванския университет смята, че ако разполагаме с флотилия подходящи телескопи на орбита, можем да открием и други неща, от рода на пари от разтворители, очистители и хладилни агенти.

С други думи, ние – земляните, и те – извънземните, се издаваме още по светлината, която излъчват милиардите лампи от големите градове. Това, оказва се също, може да се види от разстояние десетки светлинни години.

„Светлината, наблюдавана на междузвездни разстояния, еднозначно свидетелства за технологично развитие на обитателите на планетата“, казва Ян Шнайдер (Jean Schneider), ръководител на група астрономи от Парижката обсерватория. В статия, публикувана в авторитетното издание Astrobiology, учените дружно препоръчват наблюдения.

Астрономите признават, че улавянето на светлина от извънземни ще бъде сложно. Според изчисленията ще са необходими телескопи с обща „управляваща“ площ 1,5 кв. км. Но построяването им далеч не е толкова фантастична задача.

Впрочем

За това, че съществуваме, е известно в пространство с диаметър 240 светлинни години.

Астронавтът Джон Грънсфелд споменава, че сме видими за извънземни на 20 светлинни години, но всъщност слуховете за това, че съществуваме, са се разпространили доста по-далече.

През 1895 година е изобретено радиото. Оттогава изкуствените електрически сигнали летят в пространството – във всичките му посоки със светлинна скорост.

Радиовълни от Земята, разпространяващи се от въвеждането на радиото, са стигнали до повече от 6000 звездни системи. И всеки ден сигналите на човешката цивилизация достигат минимум до една нова система.

 

 

 

Джон Грънсфелд – учен и астронавт.

Джон Грънсфелд – учен и астронавт.

*Джон Грънсфелд е роден през 1956 г. По образование е физик, завършил е Масачузетския технологичен институт и Чикагския университет.

Занимавал се е с изследвания в областта на рентгеновата и гама-астрономията. Летял е в Космоса 5 пъти от 1995 по 2009 г.

8 пъти е излизал в Открития космос, включително и за ремонт на телескопа „Хъбъл“. От 2010 по 2012 г. е работил като зам.-директор на Научния институт на космическия телескоп.

Комсомолская правда

Грешка, групата не съществува! Проверете синтаксиса! (ID: 5)
Категории на статиите:
Открития

Коментарите са затворени.

Мегавселена

С използването на този сайт вие се съгласявате със събирането на cookies. повече информация

Сайтът използва coocies, за да ви даде възможно най-доброто сърфиране. С влизането в него вие се съгласявате с използването им.

Затвори