Затвори x
IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Преди да стигне до нас, Андромеда е „изяла“ друга галактика

25 юли 2018 г. в 10:15
Последно: 19 юни 2024 г. в 10:20

Галактиката Андромеда е нашият най-близък галактически съсед, който според учени е скрил „тъмно“ минало. Учените от Мичиганския университет откриха, че тази зловеща фигура „канибал“ е „изяла“ нашата сестринска галактика преди около два милиарда години. Точно така, в един момент Млечният път е имал сестра галактика, а Андромеда я е … изяла.

Учените от известно време знаят, че голяма галактика като Андромеда вероятно е изяла по-малки галактики около нея; това е причината за този ореол на звездите около Андромеда. Но всъщност няма начин да се определи колко галактики е „консумирала“ през целия си живот Андромеда, нито колко ненаситен е нейният глад. Но сега, използвайки компютърни модели, учените са установили, че голяма част от този външен ореол всъщност е съставена от една по-голяма галактика, която Андромеда безмилостно е вмъкнала в себе си.

„Астрономите изучават нашата галактика – Млечния път, Андромеда и други галактики толкова дълго, че беше шокиращо да разберем, че Млечният път е имал голяма галактика – сестра и никога не сме знаели за това“, казва Ерик Бел, съавтор на статията за откритието, публикувана в изданието Nature Astronomy.

Галактиката сестра е наречена M32p, тя е била доста масивна, трета по размер само след Андромеда и Млечния път в нашата малка част от Вселената.

Има и още нещо, това откритие може да реши и една мистерия: Андромеда има и една малка сателитна галактика M32, а учените не знаят откъде се е появила тя. Използвайки новото откритие, те могат да екстраполират, че плътната, компактна галактика всъщност е остатъкът от M32p. „М32 е много странна галактика“, продължава Бел. „Макар че изглежда като компактен пример за стара, елиптична галактика, всъщност в нея има много млади звезди. Тя е една от най-компактните галактики във Вселената, няма друга галактика като нея“.

Това откритие не само помага да се научи повече за вселената около нас, как сме стигнали дотук и как се развиват галактиките, но също така прави по-ясен въпроса какво представлява Андромеда. Нашият голям и агресивен съсед идва с висока скорост към нас, утехата е, че имаме около 4 милиарда години да се подготвим за посрещането на „хищника“.

Категории на статията:
Вселена