Преди повече от 1000 години Япония е била по-космополитна страна, отколкото се смяташе досега

Бъди най-интересния човек, когото познаваш

Ивайло Красимиров

Археолози установиха, че преди повече от 1000 години Япония е била по-космополитна страна, отколкото се предполагаше. Те открили нови доказателства, че персиец е работил в японска правителствена служба в древната столица Нара, предаде Франс прес.

Скорошни тестове с по-усъвършенствани уреди върху парче дърво, открито през 60-те години на миналия век, са накарали учените да стигнат до тези заключения.

Изследвания с термална камера позволили да се открият неразличими дотогава йероглифи върху дървото. В текста се споменава за персийски служител, който живеел в страната.

„Той работел в академия, в която се обучавали служители – поясни изследователят Акихиро Ватанабе. – Възможно е да е преподавал математика. Макар предишни изследвания да показаха, че е имало търговски обмен с Персия още през 7-ми век, за пръв път констатирахме, че жител от толкова отдалечен район като Персия е работил в Япония. Това навежда на мисълта, че Нара е бил космополитен град, в който отношението към местните жители и чужденците било едно и също.“

Нара е бил столица на Япония от 710 г. до 784 г., когато столицата е преместена в Киото. (БТА)

Грешка, групата не съществува! Проверете синтаксиса! (ID: 5)
Тагове:
Категории на статиите:
Археология

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


*

Мегавселена

С използването на този сайт вие се съгласявате със събирането на cookies. повече информация

Сайтът използва coocies, за да ви даде възможно най-доброто сърфиране. С влизането в него вие се съгласявате с използването им.

Затвори