Предсказанията на маите. Какво ни очаква след „края на света”?

Бъди най-интересния човек, когото познаваш

© Victor Habbick / FreeDigitalPhotos.net

Антония Михайлова

Да започнем с това, че независимо какви черни сценарии ни се описваха, маите са предсказали за 21 декември 2012 г. край на епохата, а не на света. Тоест едно ново начало. Да се надяваме – интересно.

Календарът на маите е уникален и любопитен. Той не е просто система, с която да се следят датите. Къде по-интересно е с този календар да се предсказва бъдещето – ако разбира се, умеем да го ползваме.

Тук правим важна уговорка – под предсказване на бъдещето маите са имали предвид не конкретни събития. Древният календар може да предсказва само общия характер на времето, а това означава – и историческите процеси, които се случват в света. Да ги видим.

Вятърът, под който сме се родили

Да вземем за пример цялата наша епоха, която продължава на Земята през последните 5200 години и е приключила на 21 декември през отишлата си година. Тя е протекла под въздействието на знака Вятър от календара на маите. Той е знак на своеволия, независимост, а също пробуждане на интелекта и самосъзнанието. Под този знак човек започва да се осъзнава като отделна личност. Точно така се е случило и с човешката цивилизация.

Вятърът са и духовните терзания, и внезапните прозрения на духа, и сблъсъкът на интереси. Всичко това е определяло хода на историята на човечеството в продължение на последните хиляди години. Войни, конфликти, религиозни търсения, но заедно с тях – гениални открития и изобретения. Точно такава е била цялата отминала епоха.

Сега вече е зад гърба ни. А настъпващата според същия този календар на маите трябва да е под доста по-спокойния, зрял и разумен знак на Орела.

Всяка епоха на маите се нарича „Слънце”. Отишлата си епоха е наричана „Петото Слънце”, а настъпващото под знака на Орела е шестото. Какво ще ни донесе то?

Първо, Орелът е най-спокойният и уравновесеният от всички знаци на древния календар. Той е символ на максимално развитие на интелектуалните способности и за него маите използват такива епитети като „всевиждащ”, „мъдър” и „изобилен на таланти”. С други думи това е знак, който предпочита да решава всеки въпрос не със сила и критика, а „според ума”. Логично е епохата на мъдрия Орел да продължава епохата на Вятъра. Тъй като Вятърът е първото пробуждане на интелекта, а Орелът е окончателното му формиране.

Всичко това означава, че ни очаква ера на велики открития и изобретения. Ако погледнем сто години напред, ще можем да повярваме в това колко ще се промени светът.

Човешкият разум ще проникне във великите тайни на Вселената. Войните отиват в миналото. С разкритите тайни за времето и пространството, живота и смъртта човек ще може да се придвижва във всяка точка от Вселената – всичко това сега ни се струва невъзможно, но в епохата на Орела може да стане обикновена реалност.

Не ни е съдено да знаем как точно и с каква скорост ще настъпи смяната на епохите. Тя не е въпрос на един ден и по-скоро законите на новата ера няма да се утвърдят веднага.

В този смисъл интересно е да погледнем какво очаква някои страни в преходния период – тоест в близко бъдеще.

Китай ще излезе на свобода

За Китай отиващата си епоха е преминала под знака на Земетресенията. Този знак се характеризира с липса на чувство за мярка и склонност към фантазии и в същото време – към нарастване на вътрешното напрежение.

Точно това напрежение, натрупвано в Китай през последните две хиляди години, след 2012-а обещава да излезе на свобода. Ето защо в настъпващата епоха Китай ще премине през емоционалния и активен знак Куче. За да го разберем по-добре, достатъчно е да кажем, че именно през него навремето е преминало т.нар. Велико преселение на народите. Така че в близко време нещо подобно може да се повтори в рамките на Китай. С други думи, светът може да се сблъска с китайската експанзия – икономическа, политическа, териториална и каква ли още не.

Америка няма да се промени

Америка като държава е възникнала под знака на Изгрева и за нея отминалата епоха на Вятъра е протекла пред преобладаващия знак на Орела. Всичко това й е дало такива черти като практицизъм и прагматизъм.

Но настъпващата през 2013 г. нова епоха ще премине за Америка под знака на нейния собствен знак – Изгрев. Той не е от най-лесните. Сред основните му характеристики са независимост, рязкост, прагматизъм, но едновременно с това стремеж да се довежда всяко започнато дело докрай.

Така може да се очаква, че след 2012 г. в Америка ще се променят малко неща. Тя така ще си остане страна на конкретиката, трудолюбието, амбициите, практичността – предсказуеми и разбираеми.

Европа и Арабският свят – във възход

Неслучайно Европа и Арабският свят са включени в един раздел, тъй като те, независимо от своите различия, имат много общо, понеже са възникнали под знака на Нощта.

Предишната епоха и при арабите, и при Европа, е преминала под благоприятния знак на Владиката. Независимо от повишения емоционален фон, той е направил ситуацията в тези страни малко или много управляема. Арабите и европейците не са се подчинявали на чуждия натиск отвън, но са поддържали ред вътре.

Настъпващата през 2013 г. нова епоха за европейците и арабите ще премине под неотстъпчивия знак на Тръстиката. Тя е символ на експанзия, целеустременост и още повече отдаване на приоритет на собствените интереси пред всички останали.

Така можем да очакваме, че Европа и Арабският свят ще се борят решително за засилване на ролята си в световната политика.

Източник: Комсомолская правда

Грешка, групата не съществува! Проверете синтаксиса! (ID: 5)
Категории на статиите:
Загадки

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


*

Мегавселена

С използването на този сайт вие се съгласявате със събирането на cookies. повече информация

Сайтът използва coocies, за да ви даде възможно най-доброто сърфиране. С влизането в него вие се съгласявате с използването им.

Затвори