Преохлаждане връща отиващия си към живот

Бъди най-интересния човек, когото познаваш

Антония Михайлова

Някога се смятало, че след като сърцето спре и престане да изпомпва кръв по цялото тяло, човек има само няколко минути, преди да започнат необратимите увреждания в мозъка, предизвикани от липсата на кислород и хранителни вещества за клетките.

Учените обаче смятат, че това мнение е остаряло. Мнозина експерти са на мнение, че новите технологии за реанимация са способни да съживят човека дори няколко часа след спиране на сърцето.

Според доктор Щефан Майер, професор невролог в Колумбийския университет, в момента на спиране на сърцето процесът на смъртта едва започва. Уврежданията в главния мозък поради недостиг на кислород протичат на няколко етапа. След няколко секунди активността на мозъка се затормозява, след няколко минути лишените от захар клетки пристъпват към трите програмирани стадия на смъртта (клинична смърт, биологична смърт и окончателна смърт).

„Когато организмът се лишава от кислород, цяла редица сигнали съобщават на клетките, че е време да умрат – твърди д-р Ланс Бекер, професор по спешна медицина в Пенсилванския университет. – А съвременната медицина е способна да помоли клетките малко да почакат.”

Съществуват множество истории за хора, буквално „върнали се от оня свят” няколко часа след спиране на сърдечната и мозъчната дейност, без да са получили съществени увреждания в главния мозък. Ключ към успешната реанимация, освен интензивната терапия, е хипотермията – преохлаждане, при което основната температура на тялото се понижава под 37 градуса.

Изследвания показали, че охлаждането защитава мозъка, намалява потребността му от кислород и спира активирането на гибелта на клетките. Експерти обаче смятат, че този метод не е универсален – макар методите за охлаждане да са помогнали в реанимацията на много пациенти след спирането на сърцето, винаги остават случаи, когато щетата за организма е прекалено голяма и вече е невъзможно човекът да се върне.

Освен това успешното възстановяване на жизнените функции много зависи също от последвалата терапия и от процеса на затопляне на тялото след преохлаждане. След възобновяване на сърдечната дейност следва внезапен прилив на кръв към мозъка и неочакван за организма поток на кислород, което може съществено да влоши общото неврологично състояние на връщащия се пациент.

Сега системата за охлаждане на тялото за предстояща реанимация е достъпна в повечето клиники на САЩ, но почти не се използва. В идеалния случай учените биха искали процедурите по реанимация да се провеждат механизирано, а не от хора. По такъв начин ще се осигури необходимото налягане на гръдния кош в продължение на известно време, както и ще се подават безопасни обеми кислород и кръв в мозъка.

Съчетанието на точната температура и правилните дози кислород след внезапно повторно пускане на сърцето са фактори, които трябва да повишат шанса на пациента да се върне към живот без съществени мозъчни увреждания.

Категории на статиите:
Загадки

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


*

Мегавселена

С използването на този сайт вие се съгласявате със събирането на cookies. повече информация

Сайтът използва coocies, за да ви даде възможно най-доброто сърфиране. С влизането в него вие се съгласявате с използването им.

Затвори