Пресъхващата Калифорния пропада под земята

Бъди най-интересния човек, когото познаваш

Пропадане на земята в Калифорния поради отдръпване на подпочвените води. Пукнатината е близо до Люцерн Лейк в Сан Бернардино, пустинята Мохаве. © USGS Water-Resources Investigations Report
Антония Михайлова

Огромни територии буквално изчезват изпод краката на изследователите в Централната долина на Калифорния. Пропадането на земята само по себе си не е новост за учените, но сериозно ги обезпокоили темповете на този процес, съобщава АР.

Пропадане на почвата в Калифорния се е случвало периодично не едно десетилетие поради прекомерната употреба на подпочвени води от местното население. Но ново изследване, проведено от учените на НАСА, показало, че на отделни места земята ежемесечно пропада с почти 5 сантиметра, нанасяйки удар на инфраструктурата на повърхността.

Според авторите на изследването причината за ускорението на този процес е историческата суша, поради която огромно количество подпочвени води са били изпомпани от недрата на земята за кратък период от време.

Не по-маловажна роля оказала и рекордно ниската снежна покривка в планините тази година, което само увеличило количеството източвани от местните фермери и други потребители подземни води.

Според доклада на учените, използващи спътникови изображения на Земята, в района на гр. Коркоран почвата е пропаднала с 33 сантиметра за последните осем месеца, а миналата година част от калифорнийския акведукт е слегнала с 20 сантиметра за четири месеца.

Марк Колин, ръководител на калифорнийското министерство по водни ресурси, казва, че последната суша излязла скъпо на основния канал, който осигурява вода на населението.

Освен това, по думите му, заради сушата подпочвените води се изтощават системно. В момента тяхното ниво е достигнало рекордно ниски стойности – с 3 метра под предишните антирекорди.

Постоянното пропадане на почвата вече е унищожило хиляди канализационни тръби в долината Сан Хоакин. С времето според учените пропадането може значително да снижи обемите на водата в подземния водоносен слой.

За да се намали скоростта на пропадането на почвата и да се предотврати разрушението на действащите обекти от инфраструктурата в Калифорния, била създадена целева група, която сега с взаимодействието на мастните власти и обществени организации разработва краткосрочни и дългосрочни препоръки.

Освен това министерството на водните ресурси инициира старт на програма по създаване на местно законодателство, отнасящо се до употребата на вода, и планове по съхранение на биоразнообразието. Стойността на програмата се оценява на 10 милиона долара.

Грешка, групата не съществува! Проверете синтаксиса! (ID: 5)
Категории на статиите:
Климат

Коментарите са затворени.

Мегавселена

С използването на този сайт вие се съгласявате със събирането на cookies. повече информация

Сайтът използва coocies, за да ви даде възможно най-доброто сърфиране. С влизането в него вие се съгласявате с използването им.

Затвори