Земята се нагряла максимално за 4000 години

Бъди най-интересния човек, когото познаваш

Антония Михайлова

Експерти и учени от НАСА съвместно с Японската метеорологична агенция (JMA) са изяснили, че през изминалия месец юли температурата на Земята е достигнала максимална стойност за последните 4000 години, пише Washington Post.

Освен това специалистите са стигнали до извода, че юли 2015 е станал най-горещият месец за последните повече от 200 години, тоест от начало на наблюденията.

До този извод специалистите са стигнали въз основа на косвени признаци на ръста на температурите на планетата – като годишни пръстени на дърветата, корали и ледени ядра. Както отбелязват учените, всичко това позволява да се направи извод, че температурата на Земята се е повишила.

Според данните на учените през юли 2005 година температурата с 0,02 градуса по Целзий е превишила предишния рекорд, отбелязан през юли 2011 година. Освен това се отбелязва, че всеки месец от тази година е влязъл в рейтинга на най-горещите за цялата история на наблюденията. По такъв начин 2015 година извън всякакви съмнения ще стане годината с рекордно високи температури.

Събраната статистика ще се уточнява и анализира в близките седмици и месеци, отбелязват специалистите.

НАСА и другите агенции използват различни методи за изчисляване на средномесечната температура, затова резултатите леко се различават, макар базата със статистика да е еднаква. Например на следващата графика са представени средномесечните температури за юли за 1890–2015 г. по данни на Японската метеорологична агенция. 001Съдейки по всичко, тази година ще постави абсолютен рекорд за цялото време на измервания, ако през есента по цял свят времето рязко не застудее. Но това едва ли ще се случи, като се отчитат температурните аномалии на явлението Ел Ниньо, което тази година се очаква да бъде особено силно.

Най-горещият месец в човешката история е довел до това, че в много градове на Европа, Азия и Америка са поставени абсолютни температурни рекорди. На улиците буквално се топи асфалтът, а върху тавана на колите буквално може да се изпече яйце.

При увеличение на средногодишната температура с още няколко градуса учените прогнозират катастрофални последствия – повишено морско равнище, периоди на екстремни жеги, масово измиране на видове и увеличаване на количеството стихийни бедствия.

Възможно е изминалият юли да е бил своеобразно предупреждение за човечеството.

Някои климатолози смятат, че глобалното затопляне е свързано с човешката дейност в индустриалната епоха.

Категории на статиите:
Климат

Коментарите са затворени.

Мегавселена

С използването на този сайт вие се съгласявате със събирането на cookies. повече информация

Сайтът използва coocies, за да ви даде възможно най-доброто сърфиране. С влизането в него вие се съгласявате с използването им.

Затвори