„Пришълец“ от Аркаим се оказал жена (ВИДЕО)

Бъди най-интересния човек, когото познаваш

YouTube
Антония Михайлова

Интересна находка са открили археолозите от Челябинска област. Те намерили скелет, подобен на човешки, но с една забележителна разлика. Вниманието на учените привлякъл необичаен удължен череп. Уфолозите веднага предположили, че скелетът може да е доказателство за визита от пришълци на Земята.

Видеозапис с находката се появил в интернет.

„Яйцеглавият“ хуманоид зантересувал и чужденците – за него писали например британските издания Daily Mail, Mirror и Express. Британците наричат Аркаим „руския Стоунхендж“, тъй като двата тези паметника от мнозина се смятат за древни обсерватории. Това дава на любителите на пришълци основанието да смятат, че паметниците са използвани не само за астрономически изчисления, но и за връзка с Космоса.

Но уви, археолозите развенчали този мит. Според тях скелетът принадлежи на номад, живял преди около 2000 години. По-скоро това е била жена от племето сармати. Този народ скитал по териоториите нна съвременна Украйна, Казахстан и Южна Росия.

Завеждащата музея на резервата „Аркаим“ Мария Макурова разказва пред ТАСС: „Провеждахме разкопки на територията на гробище от II–III век от нашата ера, където са съсредоточени 15 кургана с необичайна подковообразна форма. Първата ни находка беше скелет на номад, предполагаемо жена, с ярко изразена деформация на черепа – той е силно удължен в горната част.“

По думите ѝ деформацията се обяснява с древна традиция – номадите стягали главите на децата с ленти, връзки и дъсчици. Поради това костите на черепа променяли формата си.

Възможно е удължената глава да се е смятала за признак на специален социален статус или да е съответствала на тогавашните представи за красота. Аналогични обичаи са съществували при древните египтяни и индианци, но историците все още не могат да дадат еднозначен отговор какъв смисъл са носили те.

Аркаим е укрепено селище от бронзовия век, открито през 1987 г. в Челябинска област при строителството на водохранилище. Селището било създадено преди 4000 години по предварително обмислен план, с ясна градоустройствена идея и сложна архитектура.

Тук се занимавали с металургия, тъкачество, грънчарство и животновъдство. През 1991 г. било решено територията на аркаимската долина и на още 15 околни участъка с археологически паметници на древната култура да бъдат обявени за резерват.

Категории на статиите:
Археология

Коментарите са затворени.

Мегавселена

С използването на този сайт вие се съгласявате със събирането на cookies. повече информация

Сайтът използва coocies, за да ви даде възможно най-доброто сърфиране. С влизането в него вие се съгласявате с използването им.

Затвори