Откриха кристал като диамант в Челябинския метеорит

Бъди най-интересния човек, когото познаваш

Челябинския метеорит
Следата от взрива на Челябинския метеорит, заснета от град Сатка. КМЕТ РАН
Антония Михайлова

Учените от Челябинския държавен университет (ЧелГУ) са открили при изследване на метеорита, паднал в Челябинск през 2013 година, въглероден кристал, подобен на диамант.

В памет на тригодишнината от падането на метеорита в Челябинския държавен университет се състоял разширен научен семинар на физическия факултет, където учените разказали за резултатите от последните изследвания на метеорита и начините за планетна защита.

„Резултатите от последните изследвания на метеорита е открил Сергей Таскаев, който разказа за търсенето на тетратенит (природен супермагнит) и необичаен въглероден кристал (възможно е това да е рядък вид диамант) в Челябинския метеорит. Резултатите от анализа на кристала ще се появят в рамките на месец“, се казва в съобщението на ЧелГУ, цитирано от РИА Новости.

Сhelmuseum.ru

Сhelmuseum.ru

Метеоритът със свръхзвукова скорост и ярък изблик светлина прелетя над територията на Челябинска област на 15 февруари 2013 година в 9:22 часа местно време. В 3 часа 20 минути и 26 секунди по Гринуич бил регистриран трус с магнитуд 4 по Рихтер на километър югозападно от центъра на Челябинск.

На земята това събитие било наблюдавано като мощен взрив. Ударната вълна от метеорита, повредила сгради и избила множество стъкла, пострадали над 1600 души.

Челябинския метеорит

Разрез на един от образците на метеорита. Тук се виждат кръгли образувания (хондри) и пукнатини, запълнени с ударната стопилка. Долу е разположена линия за мащаб. Снимка КМЕТ РАН

Учените са събрали фрагменти от небесното тяло. Химическият им анализ е установил, че това е обикновен хондрит от тип LL5 – един от типовете каменни метеорити. Теглото на най-големия фрагмент от Челябинския метеорит е 503,3 килограма.

По резултатите от изследването на фрагменти от метеорита учените от Института по геохимия и аналитична химия „Вернадски“ към РАН заявиха, че космическият обект, паднал в района на Челябинск, някога се е откъснал от сравнително голям астероид.

Грешка, групата не съществува! Проверете синтаксиса! (ID: 5)
Категории на статиите:
Открития

Коментарите са затворени.

Мегавселена

С използването на този сайт вие се съгласявате със събирането на cookies. повече информация

Сайтът използва coocies, за да ви даде възможно най-доброто сърфиране. С влизането в него вие се съгласявате с използването им.

Затвори