Притеснявате се, че роботите ще превземат света? Вижте как се излагат

Бъди най-интересния човек, когото познаваш

YouTube
Димитър Димитров

Тази седмица в Помоно (Калифорния) 23 робота се състезаваха за наградата от 3.5 милиона долара. Един робот излезе победител и вестоносец на бъдещето, в което хора и роботи ще работят заедно (дано не едни срещу други). Но много машини се провалиха зрелищно, пише Smithsonian.

DARPA Robotics Challenge (Предизвикателство за роботи на DARPA) е вдъхновено от трагичните събития във Фукушима. Тогава станало ясно, че имаме нужда от по-здрави и сръчни роботи спасители. Предизвикателството се състои в навигиране през симулирана среда на бедствие и изпълняване на задачи, като например завъртане на кран, управляване на превозно средство и катерене по руини.

Ерико Гуизо и Евън Акерман пишат: „Много роботи падаха, а някои падаха по няколко пъти. Колкото и никой уж да не искаше да види робот да пада, всеки всъщност искаше да види това, а многото предпоставки за падане държаха хората на ръба на седалките им.“

„Тези роботи са големи и са направени от много метал и вие бихте сметнали, че ако някой ги види, ще се уплаши веднага“, казва организаторът Гил Прат. „Но ние чувахме въздишки от съжаление, когато роботите падаха. И какво правеха хората всеки път, когато робот отбележи точка? Радваха се. Това е нещо необикновено и смятам, че е един от най-важните уроци от Предизвикателството – потенциалът на роботите не се състои само в извършването на технически задачи, а и в това, че те ще помагат на нас – хората, да се свързваме един с друг.“

Тези роботи не вземат сами решения. Те сканират и измерват пространството, а след това предават информацията на екип оператори, които се намират на четвърт миля. В крайна сметка все още има нужда от човешка преценка. Но предимството е, че роботите могат да ходят на места, на които хората не могат. Но все още изглежда, че роботите имат повече нужда от хората, отколкото обратното.

Роботът победител е от Южна Корея, отбор KAIST. Казва се DRC Hubo. Той изпълнил всички предизвикателства за 44 минути и 28 секунди. Успехът на Hubo идва оттам, че той може да стои изправен на два крака, но също може и да коленичи, като има колелца на коленете си, за да може да се движи коленичил с голяма стабилност.

Гуизо и Акерман пишат за другите отбори: „Другите отбори също се представиха добре, но някои недоизкусурени неща им костваха време. Това включва робота CHIMP, който е единственият изправил се след падане; Momaro – проста, но елегантна машина на колела, притежава две ръце и въртяща се глава; участникът на НАСА RoboSimian, който е с четири крака и създава впечатлението, че прави движения от йогата; ATLAS – хуманоид, който се задвижва чрез хидравлика и електричество (дело на Boston Dynamics).

Ето го и робота победител в действие:

Грешка, групата не съществува! Проверете синтаксиса! (ID: 5)
Категории на статиите:
HiTech

Коментарите са затворени.

Мегавселена

С използването на този сайт вие се съгласявате със събирането на cookies. повече информация

Сайтът използва coocies, за да ви даде възможно най-доброто сърфиране. С влизането в него вие се съгласявате с използването им.

Затвори