Привлекателността не зависи от изражението на лицето

Бъди най-интересния човек, когото познаваш

Антония Михайлова

Свикнали сме да мислим, че нашата привлекателност зависи от характера ни. Кой ли не е слушал износената препоръка от справочника по популярна психология: „Усмихни се на света и той ще ти се усмихне”! Това правило може да се разбира и така, че външността не играе особена роля и само благоразположението към околния свят внушава всеобща симпатия към вас.

Резултатите от опити на психолози начело с Ким Бард от Портсмутския университет (Великобритания) силно се разминават с тази гледна точка.

В изследването взели участие 128 души. Всеки трябвало да разгледа снимки с 16 жени и 14 мъже. Лицата им изразявали различни емоции: гняв, скръб, страх, отвращение, учудване и т.н., но имало и неутрални снимки. Всеки от фотографираните бил представен в няколко емоционални варианта, но участниците в експеримента виждали един или друг човек само веднъж в случаен ред сред останалите снимки. Те трябвало да оценят привлекателността на човека на снимката.

Тост всеки от участниците в експеримента виждал всяка от снимките само веднъж, но получавал целия спектър емоции, демонстрирани от един и същи човек.

Както пишат психолозите в Journal of Nonverbal Behavior, привлекателността на човека остава една и съща, независимо какво изражение има на лицето си. Тоест привлекателният човек си остава привлекателен дори в гняв и страх. И обратното – по-несимпатичните хора не стават по-симпатични дори с усмивка и щастливо изражение. Тези резултати не зависели от това дали мъж, или жена гледа снимките. По същия начин те не се влияели от това кой точно е изобразен на снимката.

© AutismSpot

Авторите смятат, че нашето лице има базови черти, основни признаци, които остават неизменни при всякакво изражение. И именно те се отчитат на първо място, когато оценяваме привлекателността на друг човек.

Психолозите съветват да се разграничава привлекателността по принцип и привлекателността на другия като брачен партньор. Изражението на лицето влияе именно на втората разновидност – едва ли ще ви дойде в главата да флиртувате с човек, чието лице, независимо от цялата му красота, изобразява неприкрита враждебност. Но ако погледът ви не е украсен със сексуално-брачни мотиви, привлекателността на чуждото лице ще бъде еднаква, каквото и да изразява това лице.

Източник: Medical Xpress

Категории на статиите:
Аз, човекът

Коментари

  • No Perscription Digoxin Dog Throat Infection Cephalexin [url=http://orderviapills.com]online pharmacy[/url] Pristiq

    Ronneve 4 декември 2017 01:44 Отговор
  • Мнооого разтегливо понятие е привлекателността, но когато говорим за такава при избор на брачен партньор, нещата стават съвсем конкретни. А при избора на партньор привлекателноста на мъжа не зависи от лицето, нито от гримасата, дори не зависи от излъчването на мъжа. ФАКТ! Погледнете колко млади красавици има с грозни, дебели, плешиви, намръщени и стари та дори и грохнали мъже. Тоест, привлекателността на мъжа идва от дебелината на портфейла. Всъщност, дали един мъж е магнит за жените си е променлива величина в различните епохи на човечеството, но определено винаги силата и властта е била водеща. Дали във времена, когато физическата сила е била определяща или днес, когато силата и властта идва от банковата сметка, но красотата на мъжа определево не е най-важното, поне за жените, тя може само да е допълнителен бонус. Пример за този вид привлекателност: Цветелина Янева и Делян Пеевски.

    Румен 15 ноември 2016 11:22 Отговор

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


*

Мегавселена

С използването на този сайт вие се съгласявате със събирането на cookies. повече информация

Сайтът използва coocies, за да ви даде възможно най-доброто сърфиране. С влизането в него вие се съгласявате с използването им.

Затвори