Проблем в един от магнитите отложи старта на Колайдера

Бъди най-интересния човек, когото познаваш

© CERN
Антония Михайлова

Учените от Европейската организация за ядрени изследвания (ЦЕРН) отложиха пускането на Големия адронен колайдер (LHC) поради късо съединение в електрозахранването на един от важните магнити, се казва в съобщение на ЦЕРН.

Ръководителят на българския екип учени в ЦЕРН доц. д-р Леандър Литов коментира за „Мегавселена“, че проблемът не е сериозен.

„Знае се откъде идва, едно заземяване не работи на един магнит, това заземяване трябва да се оправи, ясно е какво трябва да се направи, проблемът е, че може би ще трябва да се сгрее магнитът.

Това може да отнеме един-два дни, може да отнеме и две седмици, ако трябва да се сгрее този магнит, и тук става дума за цял сектор, а после да се охлади обратно. В момента се търси решение проблемът да бъде отстранен, без да бъде стоплен този магнит и целият сектор, от който той е част. Ако се намери такова решение, са необходими един-два дни за отстраняване“, обясни доц. Литов.

ЦЕРН планираше в сряда да започне тестово пускане на снопове протони по колайдера. Това се явява подготовка към основната част на експеримента по сблъсък на заредени частици, предвиден за края на май.

Големият адронен колайдер беше спрян през 2013 година за планов ремонт след три години интензивна работа. За две години стотици инженери, учени и технически работници обновяваха оборудването на сложната машина, укрепваха ускорителя на частици и подготвяха LHC за работа с новите мощности.

Общата мощност на сблъсък на частиците в LHC ще достигне 13 тераелектронволта (TeV), по 6,5 TeV на сноп. Това е почти два пъти повече от предишния максимум, достигнат през 2012 година, когато мощността на работа на ускорителя беше 8 TeV – по 4 TeV на сноп.

По време на ремонта в ускорителя са заменени 18 от 1232 свръхпроводящи биполярни магнита, които задържат, коригират посоката и фокусират сноповете частици по ускорителя. Останалите магнити са снабдени с подобрена система за защита от охлаждане, по време на което те освобождават голямо количество енергия.

Новата система ще помогне по-добре да се контролира разсейването на дадената енергия, за да се избегне увреждане на колайдера. Подобрена е също криогенната система на ускорителя, позволяваща на магнитите да работят три години – до новото техническо спиране за проверка на оборудването.

Една от целите на второто пускане на LHC ще бъде търсенето на тъмна материя. Смята се, че откриването на тази загадъчна субстанция ще реши проблемите на скритата маса, която по-конкретно се заключава в аномално високата скорост на въртене на външните области на галактиките.

Големият адронен колайдер е създаден от Европейската организация за ядрени изследвания (ЦЕРН) с участието на физици от много страни. Той е разположен на границата на Швейцария и Франция. По 27-километровия му пръстен ще се сблъскват протонни снопове, ускорени до почти светлинна скорост.

Грешка, групата не съществува! Проверете синтаксиса! (ID: 5)
Категории на статиите:
Технологии

Коментарите са затворени.

Мегавселена

С използването на този сайт вие се съгласявате със събирането на cookies. повече информация

Сайтът използва coocies, за да ви даде възможно най-доброто сърфиране. С влизането в него вие се съгласявате с използването им.

Затвори