В сърцето на торнадо (ВИДЕО)

Бъди най-интересния човек, когото познаваш

Антония Михайлова

 Американски учени създадоха виртуален триизмерен модел на мощното торнадо, опустошило през 2013 година град Мур в щата Оклахома.

Всърцето на смерча може да се попадне с помощта на шлема за виртуална реалност Oculus Rift.

Географът Бил Карстенсен от Политехническия университет на Вирджиния и колегите му построили триизмерен модел на торнадото въз основа на данни от радари и ги наложили върху цифрова карта на Оклахома.

Смерчът се „транслира“ в четириетажния виртуален театър на университета, където в епицентъра му може да се попадне с поставянето на Oculus Rift.

Настройката на системата превръща човека в гигант с височина 2,1 метра. Потребителите могат да преминат през дъждовна стена и да се доберат до епицентъра на торнадото. Участъците със силни валежи са обозначени в червен цвят, а със слаб дъжд – в жълт.

Научната задача на системата е да помогне на изследователите да изучат поведението на торнадото. Карстенсен планира да насочи данните от радарите в режим на реално време, за да могат спасителните служби да изучат поведението на торнадото със забавяне само от няколко минути.

Моделът реконструира не най-разрушителното торнадо от стоварилите се върху Оклахома през май 2013 година, но по своя размер, мощност и продължителност смерчът се оказал сред рекордьорите.

Той е разрушил две училища в град Мур, където по това време имало занимания.

Грешка, групата не съществува! Проверете синтаксиса! (ID: 5)
Категории на статиите:
Технологии

Коментарите са затворени.

Мегавселена

С използването на този сайт вие се съгласявате със събирането на cookies. повече информация

Сайтът използва coocies, за да ви даде възможно най-доброто сърфиране. С влизането в него вие се съгласявате с използването им.

Затвори