Проект на НАСА ще отклонява астероиди насочили се към Земята

Бъди най-интересния човек, когото познаваш

Ивайло Красимиров

НАСА започва работа по нов проект, предназначен да открие технология за отклоняване на астероиди насочили се към Земята. Проектът ще се опита да намери начини за пренасочване на астероидите, които може да срещнат Земята по своя път.  Той ще се базира на така наречената „техника на кинетичния удар“, техника при която чрез удар да се промени орбитата на астероида.

Проектът ще стартира с опит върху по-малък астероид, който не заплашва Земята, обяснява Линдли Джонсън от НАСА. Това ще бъде двойният астероид Дидимос, който ще се приближи към Земята (но достатъчно отдалечено, за да не я застрашава), през 2022 и 2024 г. Системата се състои от астероида Дидимос А, който има диаметър от около 780 метра и Дидимос В с диаметър от около 160 метра. Първата цел на проектът на НАСА ще бъде отклоняване от пътя му на Дидимос В.

Космически апарат ще полети към двойния астероид, като ще има прицелваща се система на борда, която ще го насочи към Дидимос В, в който ще се удари със скорост от над 5 километра в секунда. Макар този удар да повлияе относително малко върху скоростта на астероида, от НАСА вярват, че може да промени траекторията му, ако е направен достатъчно далеч от Земята, така че астероидът да премине още по-далеч от планетата ни.

Според Анди Ченг от Университета Джон Хопкинс, един от ръководителите на проекта, опитът който предстои е от жизнена важност за сигурността на Земята. „Опитът ще бъде извършен върху реален астероид и ще покаже дали сме способни да изменим траекторията му, за да бъде безопасен за Земята“, обяснява Ченг.

Грешка, групата не съществува! Проверете синтаксиса! (ID: 5)
Тагове:
Категории на статиите:
Слънчева система

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


*

Мегавселена

С използването на този сайт вие се съгласявате със събирането на cookies. повече информация

Сайтът използва coocies, за да ви даде възможно най-доброто сърфиране. С влизането в него вие се съгласявате с използването им.

Затвори