Произходът на „хобита” остава загадка

Бъди най-интересния човек, когото познаваш

© John Gurche
Антония Михайлова

Възгледите за човешката еволюция са се изменили от момента на откриването на дребен вид човек.

Възгледите за еволюцията на човечеството са се променили кардинално от момента на откриването на древен вид на човек джудже преди десет години – така наречения хобит.

Откритието потвърждава теорията, че Земята някога е била едновременно заселена от много видове хора. Това силно се разминава с нашите представи за еволюцията от маймуна към човек.

Както смятат учените, този първобитен човек е живял преди около 20 000 години. Според един от авторите на научните изследвания за хобита – проф. Ричард Робъртс, откриването на индонезийския остров Флорес на съвсем друг вид човек „с един удар е разрушило удобното и привично статукво“.

Но произходът на хобита и досега остава загадка и предизвиква множество въпроси и най-различни тълкувания. Това е женски скелет с височина 1 метър, който е принадлежал на много примитивно същество. Мозъкът му е бил приблизително като този на шимпанзето, но съществуват научни доказателства, че хобитът е използвал каменни оръдия на труда.

„Това е най-грандиозното от всички изследвания, към които съм причастен. То надмина всички останали, тъй като интересът към него не отслабва. Хората не спират да говорят за него, то стана част от масовата култура и отвори нови хоризонти в антропологията“, казва редакторът на сп. Nature д-р Хенри Гий.

Сензационното откритие е направено в пещерата Линг Буа на остров Флорес в Индонезия. Светът бил потресен от новината, че хора от друг вид са живели сред нас. Някои дори смятали, че хобитът, получил научното название Homo floresiensis, и досега живее някъде на острова, а в далечни ъгълчета на планетата съществуват други, още неоткрити човешки видове.

За първи път за няколко хилядолетия учените подложили на съмнение представата, че нашият вид – Homo sapiens (разумният човек) – е единственият на планетата. Може би разказите за снежните човеци, великаните и гномовете са основани на нашето далечно еволюционно минало.

„Откритието на хобита допринесе за създаване на възможността, че някъде съществуват неизвестни на науката човешки видове. Възможно е те да са погребани под дебел пласт като хобита, а боже и да се съхраняват непризнати в музейните хранилища – грешно идентифицирани като „нетипични“ съвременни хора или като по-различни видове, добре извести на науката“, пояснява проф. Робъртс.

Самият факт за обитанието на хобита на остров Флорес досега остава абсолютна загадка. Едни учени смятат, че той произхожда от по-ранния човек Homo erectus, живял на острова преди около 1 млн. години и постепенно смалил размери от поколение към поколение, тъй като запасите от храна на острова са били доста оскъдни.

Други твърдят, че предците на хобита са маймуноподобни същества, появили се в Африка преди около 2 млн. години. Някои изследователи дори издигнали хипотезата, че откритите останки са принадлежали на тежко болен съвременен човек.

„Още толкова много имаме да разберем за хобитите. Как са се сформирали странните им анатомични черти, не са ли пресичали пътищата си с ранните съвременни хора, които са се заселили в Азия и по-южно – в посока Австралия? И така, след десет години познанство с хобита, ние и досега чувстваме, че сме едва в началото на откритията“, резюмира проф. Робъртс.

Категории на статиите:
Синя луна

Коментарите са затворени.

Мегавселена

С използването на този сайт вие се съгласявате със събирането на cookies. повече информация

Сайтът използва coocies, за да ви даде възможно най-доброто сърфиране. С влизането в него вие се съгласявате с използването им.

Затвори