Пълно слънчево затъмнение в Австралия

Бъди най-интересния човек, когото познаваш

© Robert Nemiroff (MTU) & Jerry Bonnell (USRA)
Антония Михайлова

Единственото за 2012 г. пълно слънчево затъмнение ще се наблюдава на Земята на 13 срещу 14 ноември. Пълната фаза на затъмнението ще бъде видима само в Северна Австралия.

Затъмнението започва в 19,37 ч. по Гринуич (21,37 българско време) във вторник, когато сянката на Луната ще докосне Земята. Час по-късно – в 20,35 по Гринуич (22,35 БГ), започва пълната фаза – от северното крайбрежие на Австралия сянката на луната ще мине през Тихия океан и ще се върне на сушата в Кунсланд. Най-големият град, който ще се окаже на пътя на лунната сянка, е Кернс. Там живеят около 160 000 души. В Кернс пълната фаза ще продължи не повече от 2 минути – от 20,38 до 20,40 по Гринуич. Около 80 000 учени и туристи ще се стекат в града, за да наблюдават затъмнението.

Eclipses Online Portal

Слънчевите затъмнения се случват, когато Луната се окаже точно между Слънцето и Земята (при новолуние). Тъй като видимите диаметри на звездата и земния спътник са много близки, Луната може напълно да закрие диска на Слънцето и на небето да се появи черен кръг, обрамчен със сияеща корона – светещата външна област от атмосферата на Слънцето, която не се вижда в обикновени условия.

Поради колебанията в лунната орбита затъмненията не се случват на всяко новолуние, а едва два-три пъти в годината. Тъй като размерът на лунната сянка е около 300 км, пълното затъмнение може да се види едва в тясна ивица на повърхността на Земята. Вдясно и вляво от тази ивица се намират зоните на полусянка, откъдето може да се види частично затъмнение – частично закрит слънчев диск, или „слънчев полумесец”.

Две слънчеви и три лунни затъмнения ще има през 2013 г.
Първото от тях е частично лунно затъмнение на 25 април в 20,10 ч. по Гринуич.
През месец май има две затъмнения – пръстеновидно слънчево затъмнение на 10 май в 0,26 ч. по Гринуич, и полусенчесто лунно затъмнение на 25 май в 4,12 ч. по Гринуич.
Полусенчесто лунно затъмнение ще има и на 18 октомври в 23,51 ч. (19 октомври в 2,51 ч. българско време, тъй като нашата страна все още ще отчита лятно време).
Пълно слънчево затъмнение ще наблюдаваме и от България на 3 ноември в 12,48 ч. по Гринуич (14,48 българско време). То ще се вижда най-добре от Бургас.

Поради елиптичната форма на лунната орбита конусът на лунната сянка може да не „докосне” земната повърхност и на нея да попадне само полусянката. В този случай на Земята се наблюдава полусенчесто слънчево затъмнение.

Първото затъмнение за 2012 г. беше пръстеновидно – Луната беше далеч от Земята, затова по време на затъмнението лунният диск не покри Слънцето изцяло и на небето се виждаше „огнен пръстен”. Тази картина можеше да се види в западната част на САЩ, Китай и Япония.

Макар че няма да е видимо от България, всички желаещи имат възможност да наблюдават затъмнението онлайн. Например на сайта за астрономически уеб транслации SLOOH Space Camera. Тук освен самото зрелище посетителите могат да получат допълнителна информация и живи коментари от Кернс.

Източник: РИА Новости

Грешка, групата не съществува! Проверете синтаксиса! (ID: 5)
Категории на статиите:
Космос

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


*

Мегавселена

С използването на този сайт вие се съгласявате със събирането на cookies. повече информация

Сайтът използва coocies, за да ви даде възможно най-доброто сърфиране. С влизането в него вие се съгласявате с използването им.

Затвори