Първият 3D модел на вируса Зика (ВИДЕО)

Бъди най-интересния човек, когото познаваш

Вирусът Зика
Антония Михайлова

Руската студия за визуализация, комуникация и дизайн Visual Science представя първия научно достоверен модел на вируса Зика в атомна резолюция, създаден на основата на вече налични изследователски данни.

При създаването на модела специалистите се опирали на информация от публикувани научни статии, посветени както на вируса Зика, така и на родствени видове – вируса на треската Денга, Западнонилска треска и жълта треска.

Студията Visual Science е основана през 2007 година. При моделиране илюстраторите прибягват към тези методи на компютърната графика  структурната биоинформатика, към които се обръщат учените при изследвания и разработки на лекарствени продукти.вирусът ЗикаНезависимо че съвременната наука вече знае много неща за самия строеж на вирусите, вирусните частици са прекалено малки, за да се разгледат във всички детайли. Затова, основавайки се на достъпна информация, илюстраторите създават триизмерни модели.

Моделът, представен тук, демонстрира 360 отделни структури от повърхностните белтъци, липидната обвивка и възможната опаковка на генетичния материал, както и капсидни белтъци.

Очаква се, че такъв подробен модел ще може да помогне на изследователите в разработката на ваксини срещу вируса.

Моделирането е проведено със съдействието на учени от Новосибирския университет и Института по молекулярна биология на РАН.

Грешка, групата не съществува! Проверете синтаксиса! (ID: 5)
Категории на статиите:
Технологии

Коментарите са затворени.

Мегавселена

С използването на този сайт вие се съгласявате със събирането на cookies. повече информация

Сайтът използва coocies, за да ви даде възможно най-доброто сърфиране. С влизането в него вие се съгласявате с използването им.

Затвори