Първото в света летище изцяло на слънчева енергия

Бъди най-интересния човек, когото познаваш

Al Jazeera
Димитър Димитров

Летището в щата Кочин (Индия), което е преминало изцяло на слънчева енергия, ще спести около 300 000 тона въглеродни емисии в следващите 25 години.

От май 2016 летището ще функционира чрез 46 150 слънчеви панела, разположени на 45 акра земя. Не само че този ход се равнява на засаждането на 3 милиона дървета, но и енергията, която ще генерира, се равнява на енергията, използвана в 10 000 домакинства за година.

„Летището в Кочин ще генерира по 50-60 хиляди единици електричество на ден. На практика то ще стане абсолютно енергийно независимо”, казват официални представители.

Летището е четвъртото най-голямо в Индия от гледна точка на международен трафик. Планира се неизползваната електроенергия да бъде продавана на близката електрическа компания, а в случай че летището закъса за енергия (облачни дни), то ще си я изкупува обратно.

От ръководството планират да обърнат внимание и на други възобновяеми източници на енергия – в частност водноелектрически централи.

Индия вече притежава 4 гигавата капацитет от слънчева енергия. Индийското правителство съветва и други летища да поемат по пътя на това в Кочин. Обмислят се и варианти за внедряването на слънчеви енергийни системи и на други места освен в летищата.

Science Alert

Грешка, групата не съществува! Проверете синтаксиса! (ID: 5)
Категории на статиите:
Иновации

Коментарите са затворени.

Мегавселена

С използването на този сайт вие се съгласявате със събирането на cookies. повече информация

Сайтът използва coocies, за да ви даде възможно най-доброто сърфиране. С влизането в него вие се съгласявате с използването им.

Затвори