Пътешествие във времето? Може, но само еднопосочно

Бъди най-интересния човек, когото познаваш

Антония Михайлова

Британският физик Брайън Кокс твърди, че хората могат да пътешестват във времето, но само в бъдещето, без възможност за връщане назад.

„Можем ли да създадем машина на времето”, пита професорът от Манчестърския университет по време на своя реч на Британския научен фестивал. „Отговорът е да. Ние можем да се придвижим в бъдещето, имаме пълна свобода за придвижване в бъдещето.”

Подобно заявление впрочем не е откритие за тези, които са запознати със специалната теория на относителността на Айнщайн.

За да се придвижи напред, човек трябва да се движи със свръхскоростен космически кораб и със скорост, близка до тази на светлината.

Въпросната идея е описана в известния „парадокс на близнаците”. В Уикипедия той е описан така: Ако си представим двама близнаци и единият от тях замине на междузвездно пътешествие със скорост, близка до скоростта на светлината, то при завръщането си той ще е по-млад от своя брат.

 Парадоксът се състои в това, че макар всеки един от близнаците да вижда времето да тече по-бавно за другия, по-млад се оказва този, който прави междузвездното пътешествие. Ситуацията е необичайна, но в нея няма вътрешно противоречие. Подобен експеримент, показващ забавяне на времето, е правен реално с двойка синхронизирани атомни часовници. При качване на единия на изкуствен спътник на Земята, който се движи със скорост между 8 и 11 км/сек, той започва да изостава.

Връщането от бъдещето или пътешествието към точка от миналото обаче е много малко вероятно, твърди проф. Кокс.

За да се върнат в миналото, хората трябва да намерят т.нар. червеева дупка. Съществуването на теоретичен мост или кратък път през пространство-времето, предложено от общата теория на относителността, не е доказано. Но дори ако такава „червеева дупка” бъде открита или създадена, това не означава, че хората биха могли да я използват, за да пътешестват във времето.

„Докато специалната теория на относителността на Айнщайн би ни позволила „пълна свобода на движение в бъдещето, ще ни трябва „червеева дупка“ – кратък път през времето и пространството, за да се върнем в миналото”, обяснява Кокс.

„Мнозинството от физиците се съмняват в това. Но всъщност става въпрос за физика, която все още не разбираме”, добавя ученият.

Друг учен – Ерик Дейвис от Международния институт за перспективни изследвания в Остин, също смята, че червеевата дупка е най-добрият вариант за пътешествия в миналото. Но се изискват невероятни усилия.

Една от множеството теории за пътешествия във времето твърди че Вселената се защитава от създаването на парадокси и възпрепятства създаването на машини на времето.

Стивън Хокинг също смята, че трябва да има закон, който възпрепятства пътешествията във времето. Самият той обаче не е открил такъв закон и твърди: „Пътешествие във времето е възможно, но е практически неосъществимо.”

Източник: Discovery News

Категории на статиите:
Загадки

Коментари

 • Стивън Хокинг е стигнал до ИСТИНАТА че пътуването във всемирната безпределност там където всичко е в движение е възможно но е неосъществимо. Достатъчно е да се замислят физиците, че всичко в във скоростта и всичко е от скоростта и ще постигнат:
  Времето съществува за всяко движение в безпределността което има своя неповторима скорост на движението.
  Всяко творение в безпределността има своя скорост на движение, която е не само неповторима, но и непреодолима от друга същност.
  Съществуването на биологията от планетата Земя на друго място в безпределността ,заради неповторимостта на планетната скорост и постигането й на това място е непреодолимо.
  Пътя на планетната физика е неистински и не води до никъде, когато не се приеме самостоятелното и независимо движение на всичко.
  В идното след около 70 г. човечеството ще има разбирания за писаното и отговори за непостигнатото в сегашното съществуване.
  Сега човечеството изживява последните си години на петото си същетвуване и заменянето му с идното шесто.
  Това е искал да ни каже и Исаак Нютон като свое постижение в своето съществуване.
  Пожелавам на мислещите не тези които ползват мисли на заем, интелект или неразбрани знания, да се замислят на това кратко съобщение от неизвестността.
  Илморо_Павел.

  Павел Николов 26 август 2016 19:57 Отговор

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


*

Мегавселена

С използването на този сайт вие се съгласявате със събирането на cookies. повече информация

Сайтът използва coocies, за да ви даде възможно най-доброто сърфиране. С влизането в него вие се съгласявате с използването им.

Затвори