Разгадаха тайната на мистериозен остров на Титан

Бъди най-интересния човек, когото познаваш

© NASA/JPL-Caltech/ASI/Cornell
Антония Михайлова

Междупланетната станция „Касини“ е провела радарно изследване на най-големия Сатурнов спътник Титан и за първи път е открила следи от вълни във въглеводородното море Лигея.

По такъв начин учените са разгадали тайната на необичайния остров, който ту се появява, ту изчезва на Титан, съобщава НАСА.

Учените са анализирали серия радарни снимки на морето Лигея от станцията „Касини“ и са стигнали до извода, че необичайният, подобен на остров обект се явява следствие от активността на морето (появата на вълни на него).

На снимки от 2007, 2013, 2014 и 2015 година се вижда един и същи регион от морето Лигея в лявата част.

Аналогични вълни са наблюдавани от учените на морето Кракен на Титан. По-рано учените са смятали, че островният обект се е формирал под влияние на вятъра, дъжда и приливите, в резултат на което частиците се втвърдявали и издигали на повърхността.

Учените за първи път са открили вълни в море извън пределите на Земята. Морето Лигея се явява вторият по големина водоем на Титан и заема площ около 130 000 квадратни километра.

Диаметърът на Титан е около два пъти по-малък, а масата му е 50 пъти по-малка от масата на Земята. Сатурн има общо 62 спътника.

 

Категории на статиите:
Слънчева система

Коментарите са затворени.

Мегавселена

С използването на този сайт вие се съгласявате със събирането на cookies. повече информация

Сайтът използва coocies, за да ви даде възможно най-доброто сърфиране. С влизането в него вие се съгласявате с използването им.

Затвори