Разкопаха библейската Акра и я нарекоха „сензация“

Бъди най-интересния човек, когото познаваш

© Assaf Peretz/courtesy of the Israel Antiquities Authority
Антония Михайлова

Израелските археолози обявиха, че след десетилетия издирване са успели да разкопаят в центъра на Йерусалим споменатата в Библия цитадела, откъдето наследниците на Александър Македонски са контролирали завоювания град, докато не били прогонени от въстаналите юдеи.

Учените наричат „сензация“ останките от каменни укрепления, открити на мястото на обществен паркинг. Според тях тя поставя точка в многогодишния спор къде се намира Акра – крепостта, построена от гръцко-сирийския владетел Антиох IV Епифан и превзета във II в. пр.н.е. от еврейски бунтовници под предводителството на братята Макавеи.

„Обградиха Давидовия град с голяма и яка стена и с яки кули, и стана той за тях крепост. И туриха там нечестив народ, беззаконни люде, и те се укрепиха в нея“ – гласи старозаветното описание на цитаделата (Първа книга Макавейска: 33-34), която смятат, че са открили израелските археолози.

Те разкопали части от мощна стена, насипи и основи на кули. В откритите тук бронзови накрайници на стрели, каменни снаряди за сапани и катапулт учените виждат свидетелства за сраженията между гръцко-сирийските завоеватели и последователите на Макавеите, които през 141 година пр.н.е. след дълга обсада успели да превземат Акра.

В памет на освобождението на Йерусалим евреите от цял свят ежегодно отбелязват празника Ханука.

„Новите археологически находки сочат съществуването на добре укрепена цитадела тук. Тя е контролирала всички подстъпи към (юдейския) Храма и го е отрязвала от южните райони на Йерусалим“, отбелязва управлението на антиките на Израел.

„Множеството открити тук монети, които датират от времето на управлението на царете от Антиох IV до Антиох VII, и амфорите за вино, които се доставяли тук от региона на Егейско море, сочат хронология на събития, свързани с цитаделата, а също така свидетелстват за нееврейския произход на нейните обитатели“, заключават ръководителите на разкопките, цитирани от РИА Новости.

Грешка, групата не съществува! Проверете синтаксиса! (ID: 5)
Категории на статиите:
Археология

Коментарите са затворени.

Мегавселена

С използването на този сайт вие се съгласявате със събирането на cookies. повече информация

Сайтът използва coocies, за да ви даде възможно най-доброто сърфиране. С влизането в него вие се съгласявате с използването им.

Затвори