Най-накрая декодираха един от последните от Свитъците от Мъртво море

Бъди най-интересния човек, когото познаваш

(Casey L. Olson and Oren Gutfeld)
Ивайло Красимиров

Учените успяха да разкодират един от двата останали непубликувани документи от Свитъците от Мъртво море – древен текст от преди 2000 години.

Това не е било лесно. В течение на цяла година е трябвало да бъдат „сглобени“ в едно цяло повече от 60 малки фрагменти от текста, потънал в забрава през хилядолетията.

За да бъде още по-трудно, написаното не е било предназначено за всеки. Текстът е бил криптиран с отдавна забравен шифър.

“Свитъкът е написан в код, но действителното му съдържание е просто и добре известно и всъщност няма причина да бъде прикривано“, обясняват Ешбал Ратсън и Джоната Бен-Дов от Университета на Хайфа.

„Тази практика е срещана и на много други места извън Израел, при която водачите пишат с таен код като изражение на техния статус, дори когато дискутират универсално известни теми. “

Сглобените фрагменти, за които първоначално се смятало, че принадлежат към различни документи, разкриват описания на времевите навици на мистериозните жители на пустинята, написали Свитъците от Мъртво море.

Тези номади са били секта, която наричала себе си Яхад (Yahad, Заедно), за които мнозина мислят, че са древна юдейска общност, наречена „Есените“.

Но много от това, което знаем (или си мислим, че знаем) за авторството на Свитъците от Мъртво море, остава предмет на дебати.

Свитъците, открити в пещери преди около 70 години от овчари в район на Уест Банк (западния бряг на река Йордан), наречен Кумран, очароват историците, поради факта, че представляват най-стария писмен документ, който се отнася до Еврейската библия, която после проправя пътя за Стария Завет на християните.

(University of Haifa)

(University of Haifa)

Най-последно дешифрираният свитък описва детайли от 364 дневния календар, наблюдаван от кумранската секта и дебатиран сред древните юдеи по времето на Периода на втория храм.

Лунният календар, следван от юдаизма до наши дни, изисква голям брой човешки решения. Хората трябва да гледат Луната и звездите и да съобщават своите наблюдения. Някой трябва да бъде овластен да решава за новия месец и прилагането на високосните години, обясняват учените.

„Всъщност, 364 дневният календар бил перфектен, защото това число се дели на 4 и на 7 и специалните случаи винаги се падат на един и същи ден … Кумранският календар не се променя и изглежда е въплътил вярванията на членовете на тази общност за съвършенство и святост.“

Свитъкът разкрива също важни дати в календара на сектата, които не са споменати в Библията, но са детайлизирани на други места в Свитъците от Мъртво море. Става дума фестивалите на Новото Вино и Новото Масло – продължение на фестивала Шавут, който чества Новата Реколта.

В допълнение към тези известни от преди факти, дешифрираният текст разкрива и нещо ново за учените – нова интерпретация за древния свят.

Текуфа (Tekufah – период) се използва в свитъка в смисъла на специален преходен ден при смяната на сезоните. Терминът се е появявал и на други места, но никога в този контекст.

“Крайната цел на кодирането на текстове в Кумран не е съвсем ясна”, казват изследователите. „Изглежда криптирането има за цел да подчертае престиж, но не е използвано с цел 100% сигурност или за да не попадне в ръцете на друг член на общността.“

Изследването е публикувано в Journal of Biblical Literature.

Категории на статиите:
Археология

Коментарите са затворени.

Мегавселена

С използването на този сайт вие се съгласявате със събирането на cookies. повече информация

Сайтът използва coocies, за да ви даде възможно най-доброто сърфиране. С влизането в него вие се съгласявате с използването им.

Затвори