Нов фрагмент от Свитъците от Мъртво море може да насочва към неизвестен ръкопис

Бъди най-интересния човек, когото познаваш

Ивайло Красимиров

Експертите в Израел са използвали сложни технологии за изобразяване, за да разкодират фрагменти от свитък, част от Свитъците от Мъртво море.

Технологията, разработена първоначално за НАСА, е идентифицирала нови писма и думи, давайки на експертите нов поглед към историческите текстове.

Единият от фрагментите може дори да посочи съществуването на неизвестен преди това ръкопис, според Изпълнителната агенция на израелските архиви, която провежда изследването.

„Като част от проекта всеки от хилядите фрагменти от свитъците от Мъртво море се изобразяват така, че непрекъснато да се следи физическото му състояние и да се осигурят възможно най-добрите изображения за изследователите и обществото“, обясняват в изявление експертите от Агенцията на израелските архиви.

Първите Свитъци от Мъртво море са открити през 1946 и 1947 г. в пещерите Кумран (Qumran) в южната пустиня. По-нататъшни свитъци са откривани през следващите години до 1956 г. Общо са намерени около 1000 древни религиозни ръкописи. Деликатните фрагменти от пергамент и папирус са се запазили за 2000 години благодарение на тъмната, суха среда в пещерите.

Новият фрагмент от свитък е открит от Орен Аблеман, изследовател на свитъци в Израелската агенция за антики и докторант в Еврейския университет в Йерусалим.

Аблеман е изследвал десетки фрагменти намерени в „Пещерата 11“ на Кумран и е открил следи от написани с мастило думи върху много от тях, които не се виждат с просто око.

Новите фрагменти са идентифицирани от книгите на Второзаконие, Левит и Юбилей, известен също като „Lesser Genesis“.

Новината бе обявена във вторник на конференция в Йерусалим, организирана от Център „Орион“ за изучаване на Свитъците от Мъртво море на Еврейския университет, Израелската агенция за антики, Израелския музей, Университета във Виена и Нюйоркския университет.

Неизвестни досега фрагменти са намерени също и в Храмовия Свитък, най-дългия от Свитъците от Мъртво море, който дава указания за провеждане на храмовите служби, както и във Великия Свитък за псалми.

Изследователите отбелязват, че друг фрагмент съдържа писма, написани на древноеврейски, изключително стар скрипт, който не може да се сравни с никой от известните досега ръкописи.

„Това поражда възможността той да принадлежи към все още неизвестен ръкопис“, обясняват от Израелската агенция за антики в своето изявление.

Свитъците от Мъртво море продължават да разкриват тайните си. По-рано тази година, изследователи от Университета в Хайфа съобщиха, че са превели една от последните две части на Свитъците от Мъртво море.

Грешка, групата не съществува! Проверете синтаксиса! (ID: 5)
Категории на статиите:
Археология

Коментарите са затворени.

Мегавселена

С използването на този сайт вие се съгласявате със събирането на cookies. повече информация

Сайтът използва coocies, за да ви даде възможно най-доброто сърфиране. С влизането в него вие се съгласявате с използването им.

Затвори