Разкриха мистерията на страховити ацтекски черепни маски

Бъди най-интересния човек, когото познаваш

Антония Михайлова


Археолози от САЩ и Мексико установиха най-вероятния произход на човешките жертви в пирамидата Уицилопочтли – култово съоръжение от древната империя на ацтеките. Изследването е публикувано в изданието Current Anthropology, съобщава Daily Mail.

Археолозите са изучили 38 черепа на човешки жертви от времето на император Ашаякатъл, осем от които принадлежали на мъже на възраст между 30 и 45 години и били модифицирани.

В древността преди ритуални убийства на лицата на жертвите били поставяни маски. По техния характер учените се опитали да установят произхода на пострадалите от зверствата на ацтеките хора. Сега изследователите са представили анализа на осем такива маски.

Corey Ragsdale/Forbes.com

Corey Ragsdale/Forbes.com

Археолозите сравнили тези маски с такива на лицата на други 127 ритуални жертви в Теночтитлан, повечето от които били воини. Учените установили пола, възрастта, възможните заболявания и социалната принадлежност на тези хора, а също така установили начините, по които са били изработени маските на жертвите.

Както показало изследването на учените, повечето жертви се оказали или елитни воини от други племена, или представители на местното дворянство, които са застанали на страната на противника. Черепите и маските били открити преди около 30 години, но чак сега е станал ясен техният произход.

Пирамидата Уицилопочтли (Темпло Майор) представлява комплекс от храмови съоръжения в столицата на ацтеките Теночтитлан. Височината на пирамидата е 60 метра, а на върха ѝ са били разположени храмове на бога на Слънцето и войната Уицилопочтли и бога на дъжда и плодородието Тлалок.

Пирамидата е издигната около 1325 и двеста години по-късно е станала култов център на империята на ацтеките. Голяма част от комплекса Темпло Майор е била разграбена и унищожена от испанските завоеватели през 1521 г.

Днес са се съхранили останки от долната част на Уицилопочтли, където археолозите провеждат разкопки.

Грешка, групата не съществува! Проверете синтаксиса! (ID: 5)
Категории на статиите:
Археология

Коментарите са затворени.

Мегавселена

С използването на този сайт вие се съгласявате със събирането на cookies. повече информация

Сайтът използва coocies, за да ви даде възможно най-доброто сърфиране. С влизането в него вие се съгласявате с използването им.

Затвори