Разкриха тайната на гигантския облак на Марс

Бъди най-интересния човек, когото познаваш

© D. Parker / W. Jaeschke / D. Andrews
Антония Михайлова


Учените от мисията Mars Express разгадаха тайната на загадъчния облак над Марс, съобщава Европейската космическа агенция. За първи път необичайният облак на аномално голяма височина (250 километра) е открит през 2012 година от астрономи любители.

През 2012 година шлейфът се образувал за десет часа и се простирал на територия с площ 500 000 квадратни километра, а след десет дни изчезнал. Структурата била разположена много над областта, в която могат да се формират облаци от въглероден диоксид и вода.

В същото време, както обърнали внимание учените, шлейфът съществувал в йоносферата (горната част на атмосферата), където газовата обвивка на планетата взаимодейства със заредените частици от Слънцето.загадъчен облак на МарсИзследователите са установили, че появата на аномалния шлейф съвпада по време с изхвърлянето на коронална маса от Слънцето.

Събитията на светилото изменили космическото време и довели, както смятат учените към краткотрайно увеличение на скоростта на изтичане на плазма (с образуването на шлейф) от атмосферата на Марс.

Европейската станция Mars Express със спускаемия модул Beagle 2 се отправи към Марс през 2003 година. Тя успя да открие шапка отводен лед на южния полюс на Червената планета и да намери метан в нейната атмосфера. Спускането на Beagle 2 върху повърхността на планетата се състоя на 25 декември 2003 година.

Грешка, групата не съществува! Проверете синтаксиса! (ID: 5)
Категории на статиите:
Космос

Коментарите са затворени.

Мегавселена

С използването на този сайт вие се съгласявате със събирането на cookies. повече информация

Сайтът използва coocies, за да ви даде възможно най-доброто сърфиране. С влизането в него вие се съгласявате с използването им.

Затвори