Разширените зеници сочат сексуален интерес

Бъди най-интересния човек, когото познаваш

Антония Михайлова

По реакциите на зениците може да се определи сексуалната ориентация на човека, твърди ново изследване. Зениците на хетеросексуалните мъже реагират на женския образ, докато повечето хомосексуални мъже показват активна реакция на мъжки образи.

Изследователите са открили, че хомосексуалните жени реагират по подобен начин при вида на дами, а хетеросексуалните жени еднакво реагират както на женски, така и на мъжки образи, независимо че предпочитат мъже.

Предишни изследвания сочат, че разширяващите се зеници при човека са реакция на образа на друг човек, когото той намира за привлекателен. Новото изследване показва, че наистина сексуалната ориентация на личността може да се проследи по зениците.

Резултатите показали също, че бисексуалните мъже се привличат както от жени, така и от лица от собствения си пол, което преди беше спорен въпрос.

„Зениците реагират много бързо, всичко става на несъзнателно ниво, затова този метод е несъзнателен показател на сексуалната ориентация”, разказва водещият автор на изследването Герулф Ригер от Корнуелския университет. И продължава, че експертите рядко разчитат на това, което казват за сексуалната си ориентация хората, тъй като културните и социалните модели може да влияят на достоверността на твърденото от тях.

Женската възбуда

Изследователите предложили на 300 души да изгледат 30-секундно видео с мастурбиращи от двата пола, а те самите проследявали поведението на зениците им. Участниците гледали и видео, на което мъж и жена мастурбирали едновременно, а експертите следили в кого доброволците се заглеждат по-дълго.

Фактът, че хетеросексуалните жени се възбуждат от лица от двата пола, е потвърден още веднъж в рамките на даденото изследване.

„Женският мозък не е толкова диференциран – твърди Санда Уителсън, професор по психиатрия в университета „Макмастър”. – При тях няма силна реакция на мозъка изключително към мъже, както при представителите на мъжкия пол.” Хетеросексуалната жена се възбужда от лица от двата пола поради особения си строеж на мозъка.

Съавторът на изследването Рич Уилямс, професор по психология в Корнуелския университет, казва, че женските предпочитания са изразени по-слабо поради защитния механизъм на жените от принудителен полов акт. Ако жената може да се възбуди от всяко сексуално стимулиране, то овлажняването може да я защити от излишни увреждания.

Бисексуалните мъже

Уилямс отбелязва, че зениците при мъже, които се определят като бисексуални, реагират еднакво както на мъжкото, така и на женското видео, което потвърждава факта за съществуването на бисексуалност в природата.

Този факт е оспорван в предишни изследвания, тъй като мъжете, които твърдели, че са бисексуални, се възбуждали само от себеподобни, но измерванията анализирали реакцията на половите им органи. Някои смятат, че бисексуалността не е истинска ориентация, затова се определят като гейове.

„Бях удивен, че зениците може да ни кажат повече от това, което твърди човекът и неговите полови органи”, допълва Уилямс. Като цяло изследванията, основани на определяне на реакциите на половите органи, се провеждат по-трудно поради това, че реакциите се различават при различните хора и защото е трудно лабораторните условия да напомнят естествена обстановка, за да може човек да се отпусне.

В бъдеще методът може да се използва за по-конкретни измервания, като например разбирането на сексуалната ориентация на хора, съдени за престъпления от сексуален характер.

Източник: Live Science

Грешка, групата не съществува! Проверете синтаксиса! (ID: 5)
Категории на статиите:
Синя луна

Коментари

  • Моите зеници се разширяват при гледането и на мъже, и на жени (под формата на рожденни карти). 🙂

    Chiron 10 ноември 2012 10:02 Отговор

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


*

Мегавселена

С използването на този сайт вие се съгласявате със събирането на cookies. повече информация

Сайтът използва coocies, за да ви даде възможно най-доброто сърфиране. С влизането в него вие се съгласявате с използването им.

Затвори