Роботи ще четат мисли и няма какво да ги спре

Бъди най-интересния човек, когото познаваш

Pixabay
Димитър Димитров

Отключващи устройства, използващи определени мисли като пропуск, ще се появят съвсем скоро. Според експерти, присъстващи на Световния икономически форум в Давос, съвсем скоро роботи ще са способни да четат мисли, а ние няма да можем да ги спрем, защото за подобно нещо не съществуват закони.

Ако предположенията на експертите се окажат истина, до 2030 г. смартфони, таблети и компютри ще са способни да изследват мозъка и да разбират мислите ни. В началото тази технология ще се използва като предпазна мярка – ползвателят на устройство мисли за определена песен или мисъл (идея), и разпознавайки я, устройството ще се отключва. Но група експерти отправиха предупреждение за ужасяващите приложения, които може да притежава такава технология.

„Всеки човек мисли за едно и също нещо по различен начин, накратко всички имаме уникален неврален подпис“, казва Нита Фарахани (Nita Farahany), професор в университета Дюк. „Този уникален подпис ще се използва като пропуск. Оказва се, че това е изключително ефективна технология – пропускът е напълно безопасен и е невъзможно да бъде фалшифициран. Тук е моментът да се замислим за личната свобода.“

Проф. Фарахани описва недалечно бъдеще, в което постоянно сме обградени от такива устройства, с които споделяме мозъчната си активност. Но тя предупреждава, че тази технология може да попадне и в лоши ръце.

„Въпросът е какво да направим в такава ситуация. Надали законите ще ни помогнат. А и не съществуват закони, които да забраняват някой или нещо да чете мислите ви“, добавя Фарахани.

„Към 2030 г. си представям учителка в начално училище, която постоянно получава информация за психическото здраве на учениците си: Знаеш ли какво, Бети изглежда тъжна днес. Виж дали можеш да разбереш защо.Внимавай. Имаше предупреждение, че времето се разваля и децата може да са обезпокоени.” , казва Андрю Мур (Andrew Moore), декан на компютърния факултет в университета Карнеги.

„Представям си свят, в който всеки има по няколко дигитални асистенти, които са способни да четат мислите ни.“

Mirror

Грешка, групата не съществува! Проверете синтаксиса! (ID: 5)
Категории на статиите:
Футурология

Коментарите са затворени.

Мегавселена

С използването на този сайт вие се съгласявате със събирането на cookies. повече информация

Сайтът използва coocies, за да ви даде възможно най-доброто сърфиране. С влизането в него вие се съгласявате с използването им.

Затвори