Робот скорпион ще влиза в реакторите на Фукушима (ВИДЕО)

Бъди най-интересния човек, когото познаваш

Роботът-скорпион има две камери. ©Toshiba
Димитър Димитров

Трите реактора, които се взривиха в атомната електроцентрала „Фукушима“ са все още доста опасни. Радиационните нива са прекалено високи, за да влизат хора.

Но реакторите трябва да бъдат демонтирани и поправени. Затова ще бъдат вкарвани роботи, които да огледат отблизо мястото на произшествието, пише Smithsonian. Новият робот е дело на Тошиба (Toshiba) и ще влезе в употреба в края на август, съобщава Мери Бет Григс (Mary Beth Griggs) за Popular Science.

“Роботът е достатъчно тесен, че да може да минава през тръби, и също може да става плосък, когато трябва да се промъква през много тесни пространства. Също може да повдига гърба си – като опашката на скорпион и по този начин повдига камера, която ще помага на следователите да разберат точното местоположение на горивото“, съобщава Григс.

По-рано тази година собственикът – Токийската електрическа компания (Tokyo Electric Power Co., TEPCO) изпратиха змиеподобен робот, който трябвало да изследва главния ограничителен контейнер на 1-ви реактор. Там се съдържа атомното гориво. Роботът открил, че радиационните нива били със стойности само една десета от това, което се очаквало. Но променящата формата си машина спряла да работи само 3 часа след влизането.

Умението на новия робот да повдига камерата си ще помогне много на следователите. Джаджата е способна и да се изправя ако се обърне наобратно. Ако всичко протече добре, мисията на скорпиона ще трае 10 часа. Вижте го в действие:

Грешка, групата не съществува! Проверете синтаксиса! (ID: 5)
Категории на статиите:
Технологии

Коментарите са затворени.

Мегавселена

С използването на този сайт вие се съгласявате със събирането на cookies. повече информация

Сайтът използва coocies, за да ви даде възможно най-доброто сърфиране. С влизането в него вие се съгласявате с използването им.

Затвори