Япония се измества на изток след земетресението от 2011

Бъди най-интересния човек, когото познаваш

Рixabay.com
Антония Михайлова

Земетресението от 11 март 2011 година в североизточната част на Япония е довело до изместване на някои части от територията на страната с повече от пет метра към Тихия океан, свидетелстват публикувани в сряда данни на Управлението на географската информация на японското министерство на земите и транспорта.

Според тв NHK експертите на управлението смятат, че полуостров Осика в префектура Мияги се е изместил с 5,4 метра в източна посока, а някои негови части – дори с 6,4 метра.

В някои райони на Япония, например Ивате и Мияги, движението продължава и досега със скорост 10 сантиметра на година.

„Влиянието на великото земетресение и до днес продължава, затова е необходимо да му се обърне внимание“, заявил в ефира на телевизията представител на управлението.

Както отбеляза същото ведомство още преди пет години, изместването на полуостров Осика е станало най-същественото изместване на земната кора за цялата история на наблюденията.

По данни на японските метеоролози след земетресението от 2011 година е имало повече от 12 000 остатъчни подземни колебания в крайбрежните райони на Източна Япония. Само за последната година там са отбелязани 615 земетресения, докато от 2001 до 2010 година средно са фиксирани по 306.

Япония се намира в зона на повишена сеизмична активност. При земетресение с магнитуд 7,2 в град Кобе през 1995 година са загинали повече от 6000 души.

Земетресението от 9 по Рихтер през 2011 година е предизвикало цунами с височина 15 метра, връхлетяла АЕЦ „Фукушима“ и довело до най-голямата атомна авария след трагедията в Чернобил. В резултат на разрушенията и цунамито са загинали и изчезнали безследно около 20 000 души.

Грешка, групата не съществува! Проверете синтаксиса! (ID: 5)
Категории на статиите:
Природа

Коментарите са затворени.

Мегавселена

С използването на този сайт вие се съгласявате със събирането на cookies. повече информация

Сайтът използва coocies, за да ви даде възможно най-доброто сърфиране. С влизането в него вие се съгласявате с използването им.

Затвори