Родено е трето бебе с генна редакция CRISPR

Бъди най-интересния човек, когото познаваш

Ивайло Красимиров

В понеделник (30.12.19) държавната китайска информационна агенция Синхуа (Xinhua) съобщи, че Хи Джанкюи, ученият отговорен за създаването на първите генно модифицирани бебета в света, е бил осъден на три години затвор по обвинение за нелегално практикуване на медицина.

С оглед на факта, че Китай почти веднага осъди неговите изследвания след като той съобщи за раждането на двете бебета – близнаци, не е изненадваща присъдата за неговия експеримент.

В съобщението на Синхуа обаче имаше още една новина: официално се съобщава за раждането на трето генно модифицирано бебе.

През ноември 2018, когато Хи съобщи за съществуването на генно модифицираните близнаци, той даде да се разбере, че има още една жена, която е бременна с допълнително модифициран ембрион.

През януари експертът по био етика от Станфорд Уилям Хърлбът каза пред AFP, че е говорил с Хи за третото генно модифицирано бебе. Тогава той казва, че жената е била в 12 – 14 гестационна седмица, което означава, че е трябвало да роди през юни-юли 2019 г.

Юли отмина без новини за третото бебе, но сега Китай тихо потвърждава за неговото раждане, заедно с новината за присъдата на Хи, дадена му заради неговите медицински експерименти, „в които са родени три генно модифицирани бебета“.

В съобщението няма никаква допълнителна информация за третото бебе. Не знаем неговия пол, здравен статус, дали при раждането е имало някакви усложнения, нито дори дали бебето е все още живо.

Но разбираме, че това бебе е било родено, което означава, че по някое време миналата година е имало не две, а три генно модифицирани човешки същества.

Категории на статиите:
Генетика

Коментарите са затворени.

Мегавселена

С използването на този сайт вие се съгласявате със събирането на cookies. повече информация

Сайтът използва coocies, за да ви даде възможно най-доброто сърфиране. С влизането в него вие се съгласявате с използването им.

Затвори