Рупкунд: Загадката на езерото с костите

Бъди най-интересния човек, когото познаваш

Езерото Рупкунд се намира 5029 м надморска височина. Atish Waghwase
Ивайло Красимиров

На брега на едно индийско планинско езеро се намират костите на стотици хора. Какво може да се е случило преди стотици години в Хималаите? Ново изследване дава първи отговори за произхода на жертвите.

Става дума за малко планинско езеро, намиращо се на 5029 м надморска височина, което официално се нарича Рупкунд (Roopkund), но е по – известно като „Skeleton Lake“ или Езерото на скелетите.

Костите на стотици човешки скелети са натрупани на брега на езерото в ненаселения район на северния окръг Хамоли (Chamoli). Защо толкова хора са загинали тук или защо изобщо са дошли и как представлява загадка от десетилетия. Сега ново изследване разбулва следваща част от пъзела.

Екип учени, водени от харвардския изследовател Еадаоин Харни (Éadaoin Harney), стига до заключението, че не става дума за едно единствено катастрофално събитие, а за повече събития, които са довели до струпването на скелетите на такава височина. Става ясно, че сред жертвите има и европейци. Всъщност историята на това място, се оказва доста по-комплексна, отколкото се смяташе досега.

„Има много различни предположения кои са били тези хора, какво ги е довело на езерото Рупкунд и защо са умрели тук,“ казва Нираж Рай от Института по палеонауки Бирбал Сахни (Birbal Sahni). Дали са били войници? Против тази версия сочи сравнително високия брой на скелети на жени, както и пълната липса на оръжия. Дали са били търговци? Пак е малко вероятно, защото на толкова опасно място отново не се очаква присъствието на жени.

Легендата разказва за жестокия край на едно поклонение

До наши дни в този регион на всеки дванайсет години се извършват поклонения в чест на хиндуистката богиня Нанда Деви, езерото Рупкунд също е сред целите на пътуванията. Според една от местните легенди, някога един крал и съпругата му пътували като поклонници. Неприятното им поведение разгневило планинската богиня, а това имало фатален край за тях и целия им антураж.

Междувременно туристи и поклонници са повредили силно мястото при езерото Рупкунд, костите са разпръснати из целия район и изобщо не са погребани. „Въпреки че част от скелетите са частично покрити с камъни и пръст, това вероятно е причинено от свлачища,“ обяснява Харни.

Екипът учени от САЩ, Индия и Германия се опитва да реши загадката на езерото Рупкунд с най-съвременни методи. С помощта на радиовъглеродно датиране вече може да се определи възрастта на скелетите. Така става ясно, че хората са умирали по съвсем различно време, като в някои случаи са разделечени един от друг на повече от 1000 години. За повечето изследвани скелети е определена година на смъртта около 800 от н.е., но за 14 други годината е 1800.

Втората най-голяма група произлиза от източното Средиземноморие

Пълни изследвания на генома на 38 скелета доказва, че сред костите се намират най-малко три различни генетични групи. 23 от тях напомнят генетично на днешните хора от Индия, въпреки че не произлизат от една единствена, а от повече от местните популации.

Втората най-голяма група произлиза от източното Средиземноморие и се свързва с хората от днешна Гърция и остров Крит. „Генетиката на скелетите много ни изненада. Това че откриваме индивиди от средиземноморското пространство означава, че тук може да са идвали хора от цял свят,“ казва Харни.

Европейците са част от групата, загинала около 1800 г. Учените отбелязват още, че не става дума за роднински свързани хора от региона, контролиран по онова време от Османската империя.

Реконструкцията на хранителните навици с помощта на изотопен метод също доказва, че хората са били част от различни културни групи, отбелязва Аюши Наяк от германския институт Макс Планк в Йена. Загадката на езерото Рупкунд обаче все още далеч не е решена.

Източник Spiegel Online.

Грешка, групата не съществува! Проверете синтаксиса! (ID: 5)
Категории на статиите:
Археология

Коментарите са затворени.

Мегавселена

С използването на този сайт вие се съгласявате със събирането на cookies. повече информация

Сайтът използва coocies, за да ви даде възможно най-доброто сърфиране. С влизането в него вие се съгласявате с използването им.

Затвори