Археолози представиха нови находки от Помпей

Бъди най-интересния човек, когото познаваш

CESARE ABBATE/EPA-EFE/REX
Ивайло Красимиров

Разкопките на Помпей започват още през 18 век, но археолозите продължават да намират нови неща: сега учените са се натъкнали на кристали, кости, аметисти и кехлибар, които вероятно са принадлежали на робиня.

Стъклена перла с гравирана главата на Дионисий, римския бог на виното и плодородието. Скарабеи от Близкия изток. Кристали, кости, керамика, аметисти и кехлибар. Всичко това археолозите са открили в една къща от античния град Помпей, която заедно с всичко останало в града лежи затрупана от вулканична пепел още от 79 година след Христа.

Photo by CESARE ABBATE/EPA-EFE/REX

Предметите са се намирали в дървена кутия: дървото е изгнило, но бронзовите шарнири на кутията са оцелели и дори са се втвърдили от вулканичния материал. Тъй като не става дума за предмети от злато, което е било особено ценено от богатите в Помпей, предметите вероятно са принадлежали на робиня или прислужница. Това твърди ръководителят на разкопките Масимо Осана пред BBC. Сигурно било, че находката е принадлежала на жена. Предметите били амулети за щастие и бижута.

В къщата археолозите са се натъкнали на десет тела, сред които и такива на жени и деца. Предстои да се прави опит да се установи родниска връзка между тях чрез ДНК анализи. „Може би скъпоценната кутия е принадлежала на някоя от тези жертви,“ казва Осана.

Photo by CESARE ABBATE/EPA-EFE/REX

Разкопките в Помпей започват още през 18 век, но археолозите непрекъснато се натъкват на нови находки. Наскоро откриха надпис на работник от 17 октомври, което е два месеца по-късно от смятаното досега за дата на трагедията 24 август 79 г.сл.Хр.

Древният град Помпей, на югозападния край на Неапол, е бил погребан под вулканична пепел заедно с прилежащите селища при изригване на вулкана Везувий. Обаче всичко от града е останало консервирано в някаква степен. Така трагедията за жителите на града се превръща в късмет за археолозите близо 2000 години по-късно. Районът е част от културното наследство на ЮНЕСКО и се посещава от милиони туристи всяка година.

Тагове:
Категории на статиите:
Археология

Коментарите са затворени.

Мегавселена

С използването на този сайт вие се съгласявате със събирането на cookies. повече информация

Сайтът използва coocies, за да ви даде възможно най-доброто сърфиране. С влизането в него вие се съгласявате с използването им.

Затвори