Спецслужбата ФСБ пипнала саботажници и диверсанти

Бъди най-интересния човек, когото познаваш

Антония Михайлова

Това прилича на черен виц. Ракета носител „Протон М“ успешно стартира от космодрума Байконур, но двигателят на третата степен изведнъж престава да работи и цялата ракета заедно със спътника за връзка „Експрес-АМ4Р“ изгаря в горните слоеве на атмосферата.

За последните четири години това е шестата авария на такъв носител. Предишните падания коствали постовете на генералния директор на центъра „Хруничев“ (производител на ракетите) и директора на Роскосмос (държавната космическа агенция).

Аварията през май била още по-болезнена, защото се случила по време на всеобщата еуфория по присъединяването на Крим и конфронтацията със Запада. Без руските ракети Щатите могат да изпращат своите астронавти в Космоса само с батут.

Магнитна намеса от американски кораб

Коментарите към статиите на тази тема били пълни с конспиративни теории, а според най-популярната от тях САЩ са се намесили с електромагнитен разряд, извършен от военен кораб в Индийския океан.

Руската спецслужба ФСБ, разбира се, сега твърди, че е пипнала група диверсанти, работещи в Държавния космически научно-производствен център „Хруничев“. Тези служители на центъра умишлено навредили на ракетите.

Според източник на вестник „Известия“, който се слави с връзките си с Кремъл, ФСБ е започнала разследване през април миналата година, когато в хода на проверка в двигателя на една от ракетите били открити неизползвани алуминиеви пломби.

Тест с детектор на лъжата

Агентите на ФСБ разбрали за инцидента и започнали разпити. Само в Министерството на вътрешните работи били разпитани 15 служители, при това с детектор на лъжата. И било доказано, че грешките били от умишлен характер. Не били посочени никакви имена, нищо не се съобщавало и за това дали саботажниците са били задържани.

Източникът на „Известия“ твърди също така, че причината се крие и в ниското ниво на производствена култура в центъра „Хруничев“, което е свързано с кадрови проблеми и проста липса на обучителна работа в трудовия колектив.

Ръководителите на производството получили мъмрене от генералния прокурор заради това, че сами не са съобщили за инцидента.

Тъй като тази статия не посочва никакви доказателства и мотиви на действията на предполагаемите саботьори, е трудно да се правят изводи за това, което наистина се е случило с ракетите „Протон М“.

Но риториката за вредители, терористи и герои агенти на ФСБ, която ни връща във времената на Съветския съюз, трудно може да остане незабелязана. Липсва само легендарното „ТАСС е упълномощена да заяви…“.

inoСМИ

Грешка, групата не съществува! Проверете синтаксиса! (ID: 5)
Категории на статиите:
Еврика!

Коментарите са затворени.

Мегавселена

С използването на този сайт вие се съгласявате със събирането на cookies. повече информация

Сайтът използва coocies, за да ви даде възможно най-доброто сърфиране. С влизането в него вие се съгласявате с използването им.

Затвори