Руски учени откриха останките на секретна арктическа база на Хитлер

Бъди най-интересния човек, когото познаваш

Ивайло Красимиров

В продължение на десетилетия се смяташе, че базата Шацгребер (Schatzgraеber) или „ловец на съкровища“ в Арктическия кръг е просто мит от времето на войната. Сега изследователите откриха повече от 500 нацистки артефакти от началото на 40-те години на о-в Александраланд (руска територия в полярния кръг).

Когато изследователите проучвали изолирания остров, се натъкнали на руини от бункери, контейнери за гориво, дори документи на хартия – всичко запазено в добро състояние, заради ледения климат в района.

Предполага се, че става дума за нацистката метеорологична станция Шацгребер, построена през 1942 г., година след началото на хитлеристката инвазия срещу Русия. Станцията била изградена по директна заповед на Хитлер.

Мястото е функционирало през цялата 1943 и е било изоставено през юли 1944 г. Твърди се, че след като всички провизии били изчерпани, почти целият екип на Шацгребер се е отровил след ядене на заразено сурово месо от полярна мечка. Дистанционно поставената диагноза гласяла „трихинелоза“. Всички служители на базата били евакуирани със самолет тип Focke-Wulf 200 Condor., а съоръжението – изоставено.

Сега, 72 години по-късно останките на станцията са преоткрити, а видео показва някои артефакти от времето на най-голямата война в историята на човечеството.

Грешка, групата не съществува! Проверете синтаксиса! (ID: 5)
Категории на статиите:
Археология

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


*

Мегавселена

С използването на този сайт вие се съгласявате със събирането на cookies. повече информация

Сайтът използва coocies, за да ви даде възможно най-доброто сърфиране. С влизането в него вие се съгласявате с използването им.

Затвори